Fortsätt till huvudinnehåll

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla


Idag var morgontidningen välmatad. Dubbelmördarens psykiska status, baksidan av skrytbygget Vallastaden och nytt frysaggregat på Kungsvallas hockeyrink fångade mitt intresse. Stort och smått om vartannat. Som det ska vara i en bra dagstidning.

Det är i mitt tycke välgörande när en tidning tar sig tid att syna ett stort projekt bakom kulisserna. Per Olsson på Corren granskar Vallastaden och berättar hur många tomma lägenheter som finns på området. Åtminstone ett av byggbolagen var nära konkurs för en tid sedan. Vad är orsaken? Per berättar att en hyreslägenhet på 50 kvm kostar 9 172 kr i månaden. Kan de höga kostnaderna vara orsaken?

Ett av byggbolagen berättar att de som kom in sist i projektet drabbats av inbromsningen på bostadsrättsmarknaden. Ett bostadsprojekt som fått mycket god press är Svartå strand i Mjölby. Hur ser det ut där? Finns där också osålda/outhyrda lägenheter? Kanske ska Correns reportrar ta en titt där också. Det finns alltid två sidor av myntet.
För något år sedan talade jag med Jens Holmlund, Sverigechef för Protan, det norska bolag som är Europas ledande tillverkare av taktäckningsmaterial.

”Byggnadsbranschen upplever en högkonjunktur av sällan skådat slag. Vi har inte sett peaken ännu, den ligger nog två eller tre år bort. Jag jämför med byggkonjunkturen i slutet av 1980-talet. Frågan är om du eller jag kommer att få uppleva något liknande under vår livstid.”
Det lär väl dröja 20-30 år innan byggprojekt som Svartå strand och Sörby drar igång på nytt. Det brukar ta så lång tid i Mjölby.
                                          
 
Uthyrt i varje stuga?
I år är det 52 år sedan Vadstena kommun beslutade att anlägga en konstfryst hockeyrink på Kungsvalla. Jag tror det var på hösten 1966 beslutet fattades och det firades med en anspråkslös ceremoni. Jag var där tillsammans med min mentor, sportjournalisten Roger Stark på Östgötabladet. Kommunens tekniske chef Hans Stolpe blev omklappad som om han gjort det avgörande målet i ett lokalderby mot MAIF.

Kommittén för konstfrusen isbana bildades 1964 med följande kända Vadstenanamn: Ordförande Gunnar Branting, Bertil Fagrell, Arne "Nickon" Nilsson, Stig Nilsson, Harry Engström, Bengt Rådefeldt och Gunnar Palmer. Kostnadsförslaget för hela projektet låg på 217 000 kr. Jag tror att Vadstena var före Motala med konstfrusen hockeyrink. Därmed lades grunden för många spännande matcher med IK Wasa mot MAIF, Ljungsbro, Mjölby Södra och Västervik.

Det är när jag läser sådana här artiklar jag förstår att jag lämnat juniorlaget för länge sedan. Ett stort tack till Uffe Jönsson som kan allt om Vadstenas idrottshistoria och lite till. Även Uffe har lämnat juniorerna men rör sig på lättare fötter än jag.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp