Fortsätt till huvudinnehåll

Ytterligare en spik i kistan för Norra Kärr


 ”Tasman Metals ansökan är varken allsidig eller övergripande och måste betraktas som ytterst bristfällig.” Det är tekniska nämndens i Jönköping bedömning av gruvplanerna i Norra Kärr vilken offentliggjordes i förra veckan. Ytterligare en spik i kistan för gruvprojektet i Norra Kärr på gränsen mellan Jönköpings och Ödeshögs kommuner?

Det är faktiskt sju år sedan Ingenjörsakademins tidning IVA-Aktuellt berättade om de fantasieggande planerna på storskalig brytning av sällsynta jordartsmetaller i södra Vätternbygden. En historia om industriella intressen mot miljöintressen men också inslag av politisk anpasslighet. Mer om detta senare.

Mineralartsfyndigheterna i området är välkända av geologer sedan hundra år. På 1940-talet gjorde Boliden en närmare undersökning av området utan att påbörja någon brytning. Men nu anses en gruva vara ekonomiskt intressant.

När detta blev känt mobiliserade miljörörelsen och ARV (Aktion Rädda Vättern) tog Norra Kärr under sina vingars skugga. Platsen för den förmodade gruvbrytningen ligger en och en halv kilometer från Vättern och ARV oroar sig för dricksvattnets kvalitet.

Även Ödeshögs kommun sa nej till gruvplanerna utan motivering. Men i september 2012 hade Östnytt ett inslag om Norra Kärr som hade ett positivt anslag. Dåvarande kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) intervjuades och han ombads av reportern att ge sin syn på gruvplanerna. Minst 250 nya jobb är väl smaskigt för en liten landsbygdskommun med avfolkningsproblem? Oscarsson gav de förväntade svaren: Vi måste förbereda oss, skaffa fram mark till bostäder, fler platser i skola och förskola etc. Inte ett ord om att hans kommunstyrelse sågat gruvplanerna jäms med fotknölarna ett halvår tidigare. När KD presenterade sin kommunfullmäktigelista i förra veckan underströk nuvarande kommunalrådet Annicki Oscarsson ännu en gång partiets motstånd mot gruvprojektet.

Stora näringslivsprojekt i Vätternbygden brukar sällan bli verklighet om miljörörelsen bjuder motstånd – det finns fler exempel på detta - men ibland undrar jag om inte miljöaktivisterna oroar sig i onödan. Tasman Metals har inga obegränsade resurser och måste förlita sig på externa finansiärer. En dag kanske pluskan är tom eller så har efterfrågan på den eftertraktade malmen minskat drastiskt. Ett alternativ är att kinesiska myndigheter lättar på de nuvarande exportrestriktionerna för det är i Kina som de största fyndigheterna finns.

För att sammanfatta läget: Tasman har motvind i opinionen, miljövännerna har medvind och medierna på sin sida och myndigheterna är skeptiska. Därtill kommer osäkerhet kring finansieringen. Ett gruvprojekt av denna storlek kostar miljarder innan första malmlasset levererats.

Ur exploatörens synpunkt ligger Norra Kärr geografiskt fel. I Norra Vätternbygden, på gränsen mellan Östergötland och Närke skulle en malmfyndighet få en annan acceptans. Skälet heter Zinkgruvan som brutit zink och annan malm i drygt 150 år och gett bygden många arbetstillfällen. 1995 gjorde jag och fotografen Åke Karlson ett reportage i gruvan och imponerades av de tysta, starka män som bröt malm på 600 meters djup och inte såg dagsljus under någon arbetsdag. Golfbanan i Åmmeberg är byggd på avfallssand från anrikningsverket.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika