Fortsätt till huvudinnehåll

Krigshistoria i turistparadis


 
Hit men inte längre.
Vägen västerut från flygplatsen i Chania är fylld av sandstränder, hotell, restauranger och barer av skiftande kvalitet som på så många andra turistmål i Medelhavet. Efter cirka 40 minuters färd når man ett stort hotell med det ståtliga namnet Lois Kreta Princess, granne med det militära flygfältet i Maleme. Här tillbringade vi en semestervecka. Min fantasi triggas av närheten till sådana här platser.

Undrar hur många av hotellgästerna som känner till att Malemes flygfält var platsen där slaget om Kreta inleddes den 20 maj 1941 och tusentals unga, tyska fallskärmsjägare landsattes med fallskärm och glidflygplan? Inledningsvis var de tyska förlusterna mycket stora och de nya zeeländska trupperna som försvarade flygfältet sköt ner fallskärmsjägare medan de ännu hängde i sina skärmar. Men tyskarna bet sig fast och något dygn senare var ett brohuvud upprättat och de allierade tvingades dra sig tillbaka.

Den brittiske militärhistorikern Antony Beevor har skildrat slaget mycket utförligt och detaljerat i boken Kreta. Hans teori är att anfallet kunde stoppats om nya zeeländarnas befälhavare Freyberg hade satt in förstärkningar tidigare. Freyberg led av missuppfattningen att huvudanfallet skulle sättas in sjövägen vid Soudabuktens stränder öster om Chania och behöll sina trupper där. Han hade missförstått underrättelseuppgifterna från Kairo och det var inte hans enda misstag under det tio dagar långa slaget. Freyberg var ingen lysande militär men hade fått uppdraget för han var gammal kompis med Churchill. 

Till det kom det vanliga inslaget av missförstånd, kommunikationsproblem, brist på ammunition, mat och vatten. Mitt i kaoset evakuerades kung George II med entourage  från sydkusten.
Slaget var historiskt för det var första gången en luftburen invasion användes men till priset av svåra förluster.

Man kan i boken ana en beundran för yrkeskunnandet och precisionen hos de tyska planens besättning. Brittiska officerare klockade landning, lossning och ny start till 70 sekunder under beskjutning. Den brittiska flottan fick mycket stryk i Egeiska havet för i det här skedet av kriget hade Görings Luftwaffe herraväldet i luften.

Författaren Evelyn Vaugh deltog på Kreta och han gav inga smickrande porträtt av de brittiska generalerna i sin bok Herrar officerare. Särpräglade personligheter men knappast några beslutsamma militärer.

Tyskarna vann slaget och ockuperade Kreta fram till kapitulationen i maj 1945. Men de blev hårt åtgångna av den kretensiska gerillan som med brittiskt stöd hade fördelen av lokalkännedom i bergen. Kretensarna är kända i Grekland för sitt mod, hetsiga humör och vana att ta till vapen. Gerillaaktionerna  bestraffades som vanligt i de av tyskarna ockuperade länderna med vedergällningsaktioner, nedbrända byar och arkebusering av civilbefolkningen.

Maleme är idag en militärförläggning och fotoförbud råder. Här utbildades de första grekiska fallskärmsjägarna. På ett vackert berg med olivodlingar ovanför flygfältet ligger en tysk krigskyrkogård som invigdes 1974.


Kalla siffror om slaget.
De allierade
Förluster
Döda och saknade                        1 751
Sårade                                1 738     
Krigsfångar                            12 254
Royal Navy

1 828 dödade och 183 sårade. Tre sänkta kryssare och fem jagare.

Tyskland
Döda och saknade                       3 986

Sårade                                2 594Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"