Fortsätt till huvudinnehåll

Vitsippor och renat


Inget är så härligt som gamla fotbollshistorier. Här följer ett urval i säsongens slutskede. Detta har inte utspelats på stora arenor utan idrottsplatser som Z-parken och Norra IP i Motala, Kungsvalla i Vadstena, Vifolkavallen i Mjölby eller Svartåvallen i Boxholm.

Gamle Mosse övertalades till en comeback i Ljungsbros reservlag för det var ont om spelare på höstkanten. Gamla polare häpnade och frågade: ”Mosse, Mosse ska du göra komebakk? Nä, jag ska spela centerhalv”, blev svaret.
 
Vilka historier berättar dessa grabbar om 40 år?
Fotbollsdomaren Ödet dömde en reservlagsmatch på Z-parken mellan Zeros och Tjällmo. Resultat 10-0. Det tionde gjordes av Ödet, på nick efter hörna.” Den kom så gött, jag kunde inte låta bli” var kommentaren.

Den unge, ambitiösa Mjölbytränaren var helfrälst på Bob Houghtons läror, press och understöd. Laget skulle byggas upp långsamt och grundligt. Han instruerade lagets två forwards att slicka kanterna. ”Kan vi inte få söka oss in mot mitten för skott”. ”Ja, men först nästa säsong.”

Match på Kungsvalla på 1970-talet. Yttern K Larsson spanar ut mot planen minuterna före avspark. Får syn på en rappkäftad fastighetsmäklare vid sidlinjen, fruktad för sina elaka och träffande kommentarer. ”Jag spelar inte vänsterytter för D står på den kanten”. Fast den stackars linjedomaren kom inte undan de svavelosande kommentarerna.

Och så var det Mjölbyspelaren som drabbades av en elakartad hälspricka inför seriestarten. Lagledaren kom till undsättning och blandade till en dekokt av vitsippor och renat brännvin. Det hjälpte. En vecka senare var sprickan läkt och den gultröjade kunde återuppta träningen. Lagledaren hade ett finger med i travsporten och där är man inte främmande för okonventionella metoder.

Den här historiens sanningshalt garanterar förre MAI-tränaren Jörgen Augustsson: ”Vi mötte Chelsea i en träningsmatch på Vifolkaallen en sommarkväll på 80-talet. De dök inte upp och vi blev lite oroliga för det var mycket publik men en kvart före avspark kom britterna släntrande uppför backen med varsin väska på axeln. Spelarbussens förare hade kört fel och fastnat i den låga järnvägsviadukten vid Albacken och matchen startade en halvtimme försenad. Det var en strålande sommarkväll och vi gjorde en bra match. Jag vill minnas att Ulf Malmén hade ett skott i stolpen. Chelsea var inte så framstående som nu men hade ett namnkunnigt lag och publiken trivdes”.


Svante ”Löppa” Larsson avslutade karriären i Ekeby-Holavedens lag. Från sin plats som centerhalv dirigerade han i vanlig ordning lagkamraterna och domaren. Till slut tröttnade domaren som spände sina babyblå i Larssons nötbruna och frågade: ”Är det du eller jag som dömer?” Det är jag men du tar betalningen svarade Svante. Löppa fortsatte som domare med naturlig auktoritet och fick användning för sin snabba replikföring som S-märkt kommunalråd i Boxholm.

”Lägg straffen för du har tagit realen, ” var en vanlig replik på 60-talet. Utbildningsrevolutionen.

Får avsluta med en hockeyhistoria. MAIF mötte Eds bruk borta och förlorade efter ideliga strömavbrott. Vid returen i Motala vann hemmalaget med komfortabla 9-3 eller liknande. Lars ”Korven” Blomberg till motståndarlagets tränare efter slutsignalen: ”Tålde ni inte ljuset?”

Den som garanterar sanningshalten i dessa historier är Anders Jacobsson för det mesta vid sidan av planen med kamera på magen och anteckningsblock i näven.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och