Året var 2011 när nyheten tillkännagavs att stora Arla köpte Boxholms mejeri av den lokala industrimannen Bengt-Åke Bengtsson. Jag har inte tillgång till något arkiv men vill minnas att Boxholm fick någon form av löften att produktionen skulle stanna kvar. Boxholms gräddost och andra produkter var starka varumärken.
Det märkliga i den här kråksången är att så sent som i februari 2017 släppte Arla nyheten att sex miljoner kr satsas i produktionen. Det skedde i samband med att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte Boxholm. Ni vet ett sådant där besök där politikerna klär upp sig i vit, stärkt mössa och vit rock inför fotograferna. Är inte beslut om nya pengar långsiktigare än ett och ett halvt år i en stor koncern?
Mejeriets ägare från början av 1980-talet var industrimannen Bengt-Åke Bengtsson som köpte upp andra delar av det gamla brukets verksamhet bland annat kalldrageriet. (sedermera Steeltec). Han har sedan dess köpt och sålt flera företag inom och utom Boxholm
Jag intervjuade Bengtsson inför hans 80-årsdag i juli i fjol. Och när jag frågade honom om vad som avgör när det är dags att köpa eller sälja ett företag, svarade han så här:
”Mycket magkänsla faktiskt. Som exempel kan jag ta försäljningen av mejeriet. Det roade mig att äga ett mejeri men Arlas bud var så förmånligt att jag inte kunde tacka nej. Skånemejerierna var också intresserade men Arla ville inte ha den konkurrensen i Mellansverige, sa Bengt-Åke Bengtsson till mig i juli 2017.
Kanske var det redan 2011 som det första steget mot nedläggning togs? Arla ger och Arla tar. Mejeriet betyder också mycket för Boxholms självkänsla och gräddosten har kultstatus i västra delen av länet.
Den gamla bruksorten tunnas ut allt mer. För en tid sedan lades sågverket ner liksom Steeltec (kalldraget stål).
Det är en utveckling som borde ge ett kommunalråd sömnproblem. Särskilt nu när alla politiker skriker om att vi är på väg in i en lågkonjunktur efter flera goda år.
Som f d näringslivsreporter har jag flera gånger slagits av tanken att när ett litet, aldrig så lönsamt företag köps upp av en stor koncern så hamnar det lilla företaget eller orten med Svarte Petter i knät.
Kommentarer
Skicka en kommentar