Fortsätt till huvudinnehåll

Luftslott på Omberg


Idag ska jag vara grinig gubbe och sänka ett vidlyftigt projekt som ännu inte fått fäste på skrivbordet. Det handlar om den konsthall som Motalaarkitekten Per Dockson initierat på Omberg i närheten av Ellen Keys Strand.

Corren ger i lördagstidningen stort utrymme åt luftslottet på bergets södra sluttning. Enligt tidningsartikeln handlar det om ett Drottning Ommas hus innehållande en internationell konsthall, museum, turistinformation, filmsal, kafé och en konferensdel. Totalt drygt 1 000 kvadratmeter. Konsthallen, kaféet och uthyrningsstugor ska utgöra den kommersiella delen av verksamheten. Det låter ju bra. Ödeshögs kommun bidrar med hela 36 000 kr till en förstudie. Ingen huvudman nämns som framtida ägare till byggnaden och jag hoppas att Ödeshögs kommun inte lockas in i fällan.

Varför är jag så skeptisk? Med min erfarenhet som tidningsreporter i västra länsdelen vet jag inte hur många storstilade projekt som jag och mina kolleger skrivit om och som aldrig blivit verklighet. De har stupat på den snöda ekonomiska verkligheten. Det mest stolliga jag stött på var den cykelvelodrom som skulle utredas för att placeras i Strålsnäs av alla ställen.

En entusiastisk medarbetare på EU-kontoret i Tranås lyckades utverka projektpengar till att utreda en cykelvelodrom i Strålsnäs. Hur han bar sig åt vet jag inte men till saken hör att han var cykelentusiast själv och extraknäckte som speaker på nationella tävlingar. Hans utredning ledde inte till någonting och projektet tynade bort. Någon cykelvelodrom har inte funnits i Sverige sedan 1920-talet och ska en sådan komma till användning måste den förstås ligga i ett stort befolkningscentra och inte i den östgötska glesbygden. Kommunalrådet Per-Arne Larsson i Boxholm höll masken och kommenterade utredningen i lämpliga ordalag försedda med en och annan brasklapp. Både han och jag visste att projektet inte skulle bli verklighet och velodromen rann ut i sanden.

… lika fåfängt som att försöka höja Vätterns yta genom att pinka i Hästholmens hamn

Inte sällan åtföljs dessa luftslott av glädjekalkyler för såväl byggkostnad som drift. Vagt formulerade förhoppningar om att EU-bidrag ska finansiera det mesta är också vanliga i sammanhanget.
Per Dockson säger till Corren att det finns ekonomiska förutsättningar för projektet eftersom Omberg har inemot en miljon besökare årligen. Varifrån han nu har fått den siffran?

Men Ödeshögs kommun har ändå stoppat in 36 000 kr i projektet invänder någon. Javisst och det finns en enkel förklaring till det. Ingen kommunpolitiker vill framstå som kulturfientlig eller icke progressiv. 36 000 kronor är för övrigt lika fåfängt som att försöka höja Vätterns yta genom att pinka i Hästholmens hamn.

Det här luftslottet på Omberg blir aldrig verklighet. Det går samma väg som lägenhetsbyggena i Hästholmen liksom siloprojektet i Vadstena.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"