Fortsätt till huvudinnehåll

Smickrande för Mjölbys äventyrsbadVilken fart det blivit på debatten kring fritidsanläggningar i Motala. I september kallade kommunledningen till presskonferens och pekade ut en bandyhall som nästa stora investering i Motala. En summa på 40 miljoner kr var avsatt i långtidsbudgeten. Protester följde och en månad senare backade kommunen. Vi skjuter på bygget av bandyhallen lät det då och utreder bygget av en simhall.

Under hösten har simhallsförespråkarna flyttat fram sina positioner medan bandyfolket intagit en lika låg profil som i elitseriens tabell. I dagens Corren dömer MSS chefstränare ut den nuvarande anläggningen, byggd på 70-talet, som ett ihåligt, läckande skal. MSS har 300 ungdomar i träning och kan ta emot många fler om bara utrymme finns.

Jag har följt debatten på Facebooks Motalasida och det är ett högt tonläge med någon övervikt för ny simhall. Samtliga debattörer är ense om att kommunen inte klara båda investeringarna. Men även bland simhallsförespråkarna går meningarna isär. Tävlingssimmarna vill ha en konventionell hall av nuvarande snitt medan andra vill ha ett äventyrsbad som i Mjölby. Det finns uppgifter om att barnfamiljer från Motala gärna åker till Lundbybadet.

Smickrande att Mjölby framstår som ett föredöme för grannkommunen i norr när det gäller fritidsanläggningar, det är vi inte vana vid. Men bygget av simhallen för tio år sedan var långtifrån fri från komplikationer. Först var alla partier ense om investeringen men efterhand hoppade moderaterna, folkpartiet och centern av. Socialdemokraterna och vänstern stod ensamma och hade inte tillräckligt många röster för majoritet. Då kom Kristdemokraterna till undsättning och 2002 stod hallen färdig vid Svartåns strand till en kostnad av 90 miljoner kr. Då hade en intensiv debatt föregått beslutet att endast ha fyra banor i 50-metersbassäningen.

Efter valet 2006 fick alliansen makten och lade ut driften av simhallen hos Medley på alldeles för goda ekonomiska villkor ansåg socialdemokraterna. När socialdemokraterna återkom till makten 2010 blev beslutet att säga upp avtalet med Medley. Och det blev en lika häftig och svårförståelig debatt som för tio år sedan. Många besökare hävdade att Medley utvecklat verksamheten på ett sätt som inte kommunen hade klarat. Men beslutet blev att kommunen återtar driften från första juli 2013. Protesterna har inte avklingat ännu.

Frågan är: vad händer om det åter blir ett skifte vid makten 2014. Återkommer Medley då?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.