Fortsätt till huvudinnehåll

Blir biogasen någonsin verklighet?



Kommer det någonsin att säljas biogas från Hulterstad på denna mack?

Ibland sjösätter kommuner spektakulära projekt där man hoppas eller förutsätter att stats- eller EU-bidrag ska stå för investeringskostnaderna. Om projekten har miljöförtecken brukar lokala medier applådera och ge dem stor publicitet även om de fortfarande befinner sig på ritbordet. Ofta rinner de storstilade planerna ut i sanden och glöms bort av såväl beslutande politiker som tidningar.

För några år sedan fick ett biogasprojekt mellan Mjölby Energi AB och två stora mjölkproducerande gårdar söder om stan omfattande publicitet. Koblajorna från Hulterstad och Bleckenstad ska omvandlas till biogas och säljas i macken på Viringeområdet. Var det tänkt och optimismen var stor.

Jag skrev om planerna i juni i år och undrade vad som hänt. Östgöta Gårdsgas vd Jonny Cammerfjord svarade så här:

”Som det ser ut just nu väntar vi på att Länsstyrelsen ska få klartecken från Jordbruksverket som väntar klartecken från EU-kommissionen. Under februari fick vi vetskapen om att frågan angående utökat investeringsstöd (för att få fart på biogasproduktionen) var skickat till EU-kommissionen och besked kunde väntas under juni. Nu är det juni och vi bevakar och väntar dag för dag…
I annat fall är det just nu så att det planeras att byggas en större rötkammare på Hulterstad gård, dit även Bleckenstad gård har möjlighet att leverera sin gödsel för rötning. Detta bland annat för att det skulle bli kostnadseffektivt nog för att kunna förse anläggningen med hygieniseringsutrustning. Det finns även fler intressenter som är intresserade av att leverera substrat (underlag) till anläggningen, så vi ser inget hinder på den fronten.”

Ett halvår har förflutit. Jag mejlar Jonny igen och får följande svar:

"Jo då det finns liv både i biogasprojektet och andra uppdrag . Vi arbetar nu med att jurister och finansieringslösningar… det är ett eget kapitel ;)

Kan inte se några direkta ”showstoper” nu… men jag vågar inte ropa hej innan spaden är i backen .”

Inte särskilt klargörande. Gör ett försök med MSE:s styrelseordförande Cecilia Vilhelmsson, tillika tillträdande ordförande i kommunstyrelsen. Hennes svar lyder så här:

”Jodå projektet fortsätter. Johnny arbetar vidare med övriga intressenter och jag hoppas de kommer igång under våren.”

En sorts försiktigoptimism även hos henne men det blev jag inte heller klokare av och undanröjer inte min skepsis. När jag googlade på ”biogas Mjölby” hamnade jag på Energinyheter som publicerade ett pressmeddelande från Goodtech Environment på Åland som meddelade att bolaget inom kort skulle skriva avtal i Mjölby om leverans av fullständig utrustning. Ordern är värd 33,3 miljoner kr och produktionsstart anges till hösten 2012. Det senare datumet är överspelat idag. Frågan är om Goodtech var för tidigt ute.

Blir biogasproduktionen någonsin en realitet i Mjölby? Jag tvivlar. Fler handfasta uppgifter behövs för att övertyga mig.


Kommentarer

  1. Jonny Cammerfjord har förtydligat beställningen från det åländska företageet Goodtech:

    Den uppgifter gäller för Mjölkulla reningsverk och den rågasproduktion som ska ske där.

    Den rågasen som vi senare vill uppgradera till fordonsgas/biogas… Ordvalet biogas blir lite otydligt ibland.

    Mvh

    /Jonny Cammerfjord

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom