Fortsätt till huvudinnehåll

Här finns framtidens makthavareDet har slagit mig två gånger denna vinter. Det är de unga kvinnorna som gör uppror och protesterar mot missförhållanden i vård och skola. Vi har sett det när det gäller mögelförekomst i en förskola i Mjölby eller resursbrist i Vadstenas skolväsende. Unga kvinnor som debatterar och driver på politiker och andra beslutsfattare.

Alla politiska partier har sjunkande medlemsantal och då slår det mig att i dessa engagerade kvinnor har partierna en rekryteringsbas De är mikrofonvana, har starka åsikter och är inte rädda att framföra dessa i en offentlig miljö. Det är väl sådana medlemmar alla partier söker?

Vid fullmäktigemötet i Vadstena i onsdags var det fem kvinnor mellan 30 - 40 som lät mikrofonen vandra mellan sig för att berätta om missförhållanden i Vadstenas skolor särskilt när det gällde möjligheterna att hjälpa barn med diagnoser. Kommunalrådet Jan Sundström (M) tyckte att inslaget var uppfriskande och viktigt.

Kd-veteranen, den stridbare Gunnar Jivegård, var inte lika road. Han tyckte att kvintetten uppträdde oförskämt mot honom och det var en hämnd för att han uttryckt sig kritiskt vid en tidigare mejlväxling i vinter. Jivegård skickade ett nytt mejl efter kommunfullmäktige och beskyllde dem för att vara oprecisa och långsamma i frågeställningarna. Han tyckte också att de använde sig av fel forum när de framförde sina åsikter på allmänhetens frågestund. De borde vänt sig till Skolverket eftersom de anklagar kommunen för lagbrott.

Något säger mig att diskussionerna lär fortsätta. Personträtor ger rubriker men riskerar skymma huvudfrågan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.