Fortsätt till huvudinnehåll

Anklagad för stöld av toarulle



Ibland får man sig till livs interiörer från sportens värld från oväntat håll. Elisabeth Höglund, nyhetsreporter i många år på SVT, berättar i memoarboken ”En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar” om tiden som elitcyklist på 70-talet.

Att Elisabeth blev elitidrottare är i och för sig en gåta. Som barn var hon tjock och klumpig och den som valdes sist när klassen spelade brännboll. Men i 20-årsåldern hittade hon rätt med cykling och längdskidor. Elisabeth var stark och träningsvillig men saknade egentligen talang för sporten..Hon hade ingen spurtförmåga vilket var nödvändigt för att vinna linjelopp, men har två SM-guld i tempolopp där förmågan att hålla jämn och hög fart är viktigare än spurten. I internationella tävlingar hade hon som bäst en 17:e plats i ett VM.

Elisabeth tyckte egentligen inte om tävlingar utan gillade träningarna mest. Hennes skildring av ensamma träningsrundor på småvägarna runt Borås en ljummen försommarkväll är lyrisk. Tävlingarna var ofta ett nervöst lidande och lukten i omklädningsrummet före start vedervärdig. Alla deltagare var nervösa och behövde springa på toaletten stup i kvarten. Kombinationen av liniment och diarré är något utöver det vanliga för att uttrycka sig milt.

Hon berättar smått sanslösa interiörer från den internationella tävlingsscenen. Vid en tävling i de franska alperna var hon och lagkamraterna inkvarterade på ett pensionat som ägdes av en egensinnig äldre kvinna. En lagkamrat drabbades av svårartad diarré dagen före loppet och toalettpapperet tog slut. Kamraten bad Elisabeth om hjälp som hittade en liten rulle på fjärde våningen och kunde på så sätt komma kompisen till undsättning.

När laget återvände till pensionatet efter loppet var rummet tomt och bagaget försvunnet. Det hittades så småningom samtidigt som den knäppa fransyskan konfronterade Elisabeth och kallade henne en tjuv för att hon tagit toarullen. Inga förklaringar hjälpte. Hon var topp tunnor rasande, tillkallade polis och gjorde en anmälan. Elisabeth och hennes kamrater lämnade pensionatet mest glada över att slippa innehavaren och hennes usla mat. Det var ett etablissemang som liknade Fawlty Towers.

De återvände hem och Elisabeth trodde att saken var överspelad när ett brev från Svenska Cykelförbundet dök upp frampå höstkanten. Där kunde hon läsa att pensionatsinnehavaren inte bara vänt sig till polisen utan också gjort en anmälan till internationella förbundets tävlingskommitté. Denna skitsak skulle behandlas på internationella förbundets styrelsesammanträde om två veckor och Elisabeth ombads att komma in med synpunkter innan dess.

Ordentligt uppretad satte sig Elisabeth vid skrivmaskinen och skrev ett åtta sidor långt brev där hon i detalj redogjorde för vistelsen hos den knäppa fransyskan. Hon avslutade med att undra om inte Internationella Cykelförbundet hade angelägnare saker att behandla på sina möten. Hon fick aldrig något svar. Elisabeths allmänna omdöme om svenska cykelförbundet, dess ledare och organisationsförmåga var inte nådigt.

Jag ser fram emot den fortsatta läsningen av memoarerna som handlar om hennes yrkeskarriär. Elisabeth Höglund verkar vara en person som det händer mycket omkring.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom