Fortsätt till huvudinnehåll

Den kommunala interndebiteringens höjdpunktEtt syndens näste. Rökning förekommer.

Ibland hittar man små guldkorn i kommunala protokoll. Som i miljönämndens paragraf 50 för 2014 (Dnr 2014:1029-2). Miljönämnden utdömer ett löpande vite på 15 000 kr till kollegerna i utbildningsnämnden för att skolledningen på Kungshögaskolam inte orkat upprätthålla rökförbudet på gymnasieskolan. Miljöförvaltningens tjänstemän har vid ett oanmält besök den 22 maj påträffat såväl en rökande elev som drivor av fimpar.

Miljökontoret har sedan förra året hållit ett öga på Kungshögaskolan och konstaterat flera brister i efterlevandet av tobakslagens rökförbud. Tjänstemannen har funnit många fimpar vid skolans entréer. Viss rättelse har därefter skett i form av tydliga förbudsskyltar och askkoppar har avlägsnats. Nämnden påpekar också att det är viktigt att städa bort fimpar och tomma cigarrettaskar annars kan man få intrycket av att rökning är tillåtet på skolgården. Vitet på 15 000 kr gäller för varje rökande elev som ertappas.

Vem bryr sig?

Mjölby är inte ensamt om hårda tag i kampen mot rökning. Liknande åtgärder har förekommit i Nacka och Grums kommuner och där har vitesbeloppen satts högre. Miljönämnden hotar med att vitesbeloppet kan höjas om ingen förbättring sker. Protokollsutdrag har skickats till Länsstyrelsen och till polisen.

Att en kommunal nämnd bötfäller en annan måste vara interndebiteringens svindlande höjdpunkt i detta land. Pengar flyttas från ett konto till ett annat under samma Stadshus tak.

Konstaterar till slut att pendeln svänger fram och tillbaka. Vi är numera långt borta från 60-talets rökrutor på skolgårdarna.

Vite är en i förväg bestämd påföljd för överträdelse i form av böter.

Ett tiotal fimpar utanför entrén. Dags att ta fram checkblocket,, Jennifer Myrén.

Kommentarer

 1. ANDT-arbetet är viktigt, men denna viteshets är vansinnig. Tack för att du uppmärksammar detta, vore det inte bättre att kommunens tjänstemän och politiker kommunicerade med varandra i stället för att hota hit och dit? Irritationen finns på många håll, och Utbildningsnämnden överklagar hotet om vite till Länsstyrelsen. Samma majoritet i båda nämnderna...

  Dessutom stämmer det inte riktigt att "vitet på 15 000 kr gäller för varje rökande elev som ertappas", utan det gäller alla människor. Alltså även helt främmande individer som, vilken som helst tid på dygnet, befinner sig på skolgården och röker. Är det rimligt? En tänkbar effekt är att skolan mer eller mindre skulle tvingas anställa en rökvakt dygnet runt.

  SvaraRadera
 2. Håller med. Är det säkert att utbildningsnämnden har överklagat? Jag har sökt Jennifer Myrén men inte lyckats nå henne. Samma majoritet i bägge nämnderna. Jag har upplevt några gånger i Mjölby kommun att nämnder stridit mot varandra och då har partitillhörigheten spelat mindre roll.
  Aj

  SvaraRadera
 3. Japp, det är säkert, jag är ersättare i nämnden och deltog på det aktuella mötet.

  http://www.mjolby.se/download/18.6c198cda146392381f05493/1403851086600/2014-06-23.pdf (§50)

  Jag skrev dock fel tidigare, utbildningsnämnden överklagar till miljönämnden - men det skulle i en förlängning kunna hamna hos högre instans (Länsstyrelsen om jag förstått saken rätt) för prövning

  SvaraRadera
 4. Tack för upplysningen. Det vore märkligt om utbildningsnämnden tar emot en sån näsknäpp utan protester.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.