Fortsätt till huvudinnehåll

Knop och knutar i Stångån

Festligt, fartigt och fullsatt var det när tioårsjubilerande evenemanget Fri fart flyttade från Göta kanal till Stångån. Mellan Gumpekullabron och Tullbron visade 47 veteranbåtar upp sina fartresurser på lördagen. Den äldsta hette Greta och var byggd 1928.

Den snabbpratande speakern rabblade upp namn, modeller, motorer, hästkrafter, konstruktörer och båtvarv. Dock nämnde han icke Williams varv i Motala. Märkligt. Hans kunskaper var nog åt det nördiga hållet. Vi fick bland annat veta att 60-talet var ett betydelsefullt årtionde för båtsporten för då blev det rumsrent att raca med båtarna. Det finns påtagliga likheter mellan bil- och båtrenoverare. Storleken på plånboken betyder mindre än kunskapen och tiden för att renovera dyrgriparna.


Jag är särskilt svag för Riva och andra vackra mahognyskrov som är så blanka att man kan spegla sig i bordläggningen. Även Mysingen som var en vanlig båttyp på 60-talet tilltalar mig. Mysingen är en folkhemsvariant av Riva och andra utländska modeller.

Träffade allestädes närvarande hovfotografen Göran Billeson på östra stranden. Han tog fartfyllda kort med det långskjutarobjektiv jag saknar. Bille var så tagen av showen at han glömde att diskutera isterband. Bara en sån sak.

Det var det hele för idag. Nu tar jag siesta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.