Fortsätt till huvudinnehåll

Rimforsa Strand är målet

Som uppvuxen i Motala med Vättern in på knuten och på senare år i Mjölby med Sommen på bekvämt köravstånd har jag sett övriga sjöar i Östergötland lite över axeln. Men på senare år har jag fått möjlighet att stifta närmare bekantskap med sjösystemet söder om Linköping; Järnlunden, Åsunden. Ämmern och allt vad de heter med Kinda kanal som sammanhållande länk.

Fint fiskevatten (gös), lummiga öar och en och annan kal kobbe ger ett varierat och intressant sjölandskap. Samt välbelägna fastigheter med sjötomt att bli avundsjuk på. Av någon anledning är sjötomterna betydligt fler i den del av sjösystemet som är beläget i Kinda kommun. (Inte min iakttagelse, men min ciceron är verksam i byggbranschen). Hur många välbeställda Linköpingsbor som bor på dessa strandtomter vet bara Gud och Lantmäteriet.

Den lummiga, smala Kinda kanal är en led som borde få lika mycket uppmärksamhet som den större kollegan Göta.

Målet för vår tripp var Rimforsa Strand som bjöd på en välsmakande grillbuffé med ett urval av lokala produkter. Huvudbyggnaden är imponerande när man närmar sig sjövägen men det som imponerar mest är den stora smakfullt möblerade salongen med utsikt över Åsunden.Rimforsa Strand är ett konferenshotell med en intressant historia. Innan dagens huvudbyggnad stod färdig 1911 fanns på samma plats ett turisthotell som byggdes i början av 1900-talet (som brann ner 1910). Under en tid drevs hotellet av krögaren Johan Andersson Ander, som 1910 blev den siste att avrättas i Sveriges i Sverige och den enda brottsling som avrättades med giljotin. Anknytningen till rånmördaren Ander är inget som direkt framhävs i marknadsföringen.
Marken och dagens "Gammelgård" hette tidigare Torsviks Gård och här drev Fredrika Bremerförbundet 1907-1962 ett av Sveriges första lanthushållningsseminarier. 1962 övertog Saab Scania AB huset och hade fastigheten som företagets egen kursgård "Saabgården" fram till 1989. Under den här tiden startade Data Saab det första Data-universitetet på Rimforsa Kursgård. Därefter hamnade verksamheten i privat ägo och fortsatte som kursgård. Sedan 1999 ägs och drivs Rimforsa Strand av familjen Eriksson med Veronica & Camilla som ägare sedan 2010.

779 lanthushållslärarinnor avlade examen vid skolan under de 55 år undervisningen pågick.

Nere vid bryggan guppar utflyktsbåten Birgit Sparre, döpt efter författarinnan som skrev klassikern Gårdarna runt sjön. Kanske läser jag om boken när traven av sommardeckare är avverkad. Fast här blir jag konfunderad. Birgit Sparres romansvit utspelas runt sjön Åsunden som ligger i närheten av Ulricehamn. Kan någon läsare reda ut den geografiska begreppsförvirringen?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.