Fortsätt till huvudinnehåll

Blåsväder i ÖdeshögsskogarnaTvå artiklar fick min uppmärksamhet i dagens Corren. Kommunalpolitikern Håkan Johansson i Ödeshög visade prov på fingertoppskänsla i måndags när han inledde ett möte om nedläggningen av Boets skola med att deklarera att han hade bara tid att delta en timme för sen skulle han på ett fullmäktigemöte. Föräldrarna blev naturligtvis förbannade och önskade Håkan dit pepparn växer.

Men Millingstorparn är van vid blåsväder sedan tiden som byggnadsnämndens ordförande. Då var det vindkraftverken som orsakade turbulensen och det har väl inte slutat blåsa ännu.

Resultatet av mötet blev att nedläggningen av skolan sköts upp en vecka. Men det beslutet togs av närvarande tjänstemän. Fortsättning följer med säkerhet.
                                                    *
Psykologen Andreas Svensson och psykoterapeuten Jakob Carlander har skrivit en bok om Rättshaverister eller kverulansparanoiker som somliga vill kalla dem. Rättshaverister kallas människor som stött på en motgång i rättsväsendet och stångat sin panna blodig mot iskalla myndigheter. De kan ha rätt i sak men kan inte acceptera det felaktiga beslutet. Kampen mot myndigheter eller organisationer förlorar alla proportioner och kan i värsta fall leda till att han (det är i regel en man) förlorar familj, vänner och jobb.

Jag hade väntat mig några exempel men artikeln är ganska torrt redogörande. Kanske återkommer jag i ämnet för jag har träffat på några haverister i mitt liv. Det finns sympatiska drag i deras kamp men det bestående minnet är hur tröttsamma de är.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.