Fortsätt till huvudinnehåll

"Såg du, han greppade bollen med en hand"Bild: Jarl Asklund


Men är det inte… Zamora? Det var i början av 1990-talet som Zamora dök upp på Mjölby Golfklubb. Många ”grabbar” i min ålder blev nästan gråtfärdiga när de fick syn på IFK-legendaren med klubba i hand.

Fotografen Jalle Asklund och undertecknade bokade snabbt en intervju för klubbtidningen Inspel. Vi spelade en runda och i ärlighetens namn var det mer fotbollssnack än golfsnack. Han var lågmäld och vänlig och jag hade svårt att tänka mig att han någon gång skällt på fumliga backar.

Han berättade bland annat att han var aktuell för VM-truppen 1958 men ratades i sista stund. Åt Kalle Svensson var inget att göra som förstemålvakt. Även ytterhalven Torbjörn Jonsson fick stiga åt sidan och han var bara 22 år gammal.

”Jag tog petningen med ro men Torbjörn blev nästan knäckt. Uttagningskommittén med Eric Persson, Erik Jonasson, Borås och Nalle Halldén, Norrköping gjorde en del konstigheter. Truppen skulle vara jämnt fördelat över landets olika fotbollscentrum.Det var lite bypolitik över uttagningarna.

Zamora talade med stor värme om Torbjörn Jonsson (senare proffs i Roma och Real Betis)) som han ansåg vara en av landets största talanger någonsin. Kanske kände de båda Norrlandsgrabbarna en särskild samhörighet i Norrköping?
Zamora berättade att en bror tjatat på honom att börja med golfen men att han föredrog tennis. När han inte kunde springa mer på grund av ett benbrott under ett travlopp började han med golf.

”Jag skulle naturligtvis ha börjat tidigare om jag fått klart för mig hur roligt det är.”

Jag frågade om han åkte till Idrottsparken och tittade på IFK. Nej, det var mycket sällan men det gamla gänget brukar samlas på Bråviken för att spela en runda om året. Det är kul. Fotbollskillar gillar bollar i alla former.

Tidningskollegan Jörgen Auer har berättat att det gick ett sus bland grabbarna från Dagsberg och Ljura när Zamora greppade bollen med en hand och lade upp den för utspark. Hans stora händer och goda fysik var en del av mytbildningen kring hans person.

Han bekräftade att han spelade barhänt som bandymålvakt i IF Älgarna i Härnösand. Handskar var bara i vägen vid snabba utkast.

Fastnar framför en lagbild från SM-guldet 1963. Förutom Zamora ser vi Harry Bild, Ove Kindvall, Åke Bajdoff, Örjan Martinsson och Björn Nordqvist.

Ett halvt landslag. IFK leder idag allsvenskan men till forna tiders lyskraft når laget aldrig.


Sex SM-guld, 30 landskamper och Guldbollen 1961. Vilken meritlista.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.