Fortsätt till huvudinnehåll

Vätterns vänner väntarMycket skrot under denna vackra vattenyta.


Jag har besökt många offentliga möten i mitt reporterliv men ingen som varit så laddad som den i Lysingsskolans sporthall (Ödeshög) en marskväll 2012. 400 personer hade samlats för att protestera mot militärens ansökan att få utöka antalet skjutdagar över Vättern från 20 till 50. Omsorgen om sjöns vattenkvalitet och bullerfrågor dominerade och ingen lyssnade på försvarets representanter. För de uniformerade var detta definitivt en match på bortaplan.

Flygflottiljen Såtenäs stabschef Håkan Johansson förklarade att Vättern var nödvändig som övningsplats om försvaret ska klara sina uppgifter. Det handlar mest om skjutningar med SK 60 och JAS 39 Gripen. Ingen lyssnade. Den civilklädde miljösamordnaren Folke Borg såg inget alternativ. Varför ska vi sluta skjuta i Vättern när vi gjort det i 50 år var hans inställning.

Ett antal personer från Breviksgruppen på andra sidan Vättern anklagade militären för att manipulera bullermätningarna. De grönklädda blandar sanningar, halvsanningar och rena lögner. ”Hur kan militären ha sin tummelplats i Vättern, den av landets största sjöar som har den högsta vattenkvaliteten i landets sjöar och som är dricksvattentäkt för hundratusentals människor”, utropade en västgöte och möttes av öronbedövande applåder.

När Folke Borg avslutade mötet med att beskriva den fortsatta beslutsprocessen utlovade han regeringsbeslut 2013. Åren har gått, vi har bytt regering och jag har väntat på beslutet. Inget har hänt. Klarar inte Östgötatidningarna av att bevaka ett angeläget ärende som handläggs på Länsstyrelsen i Göteborg? Mina farhågor skingrades när jag igår mejlade Länsstyrelsen med en fråga och fick svar från Kerstin Harvenberg på Miljöskyddsavdelningen.

”Det finns ännu inte något beslut, men vi hoppas det ska komma ett beslut i början av våren.”

Någon förklaring till förseningen gavs inte men man kan anta att militären togs på sängen av det massiva civila motståndet. Men ska det behöva ta så lång tid att avgöra ett miljöärende? Ansökan lämnades 2011.

Frågan fick ny aktualitet för ett par veckor sedan när militären övade med ett nytt artillerisystem på Kråks skjutfält. Det bullret hördes inte bara i Motala, Vadstena och Ödeshög utan också i Mjölby. Borensberg och Boxholm.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.