Fortsätt till huvudinnehåll

Miljönämnden har tummen i ögat på utbildningsnämnden



Har Mjölby kommun inte råd att underhålla sina byggnader? Den tanken slår mig när jag läser protokollet från miljönämndens möte den 26 november.

Då fattade nämnden två likartade beslut. I den första beslutade den att stänga ett klassrum, och delar av en korridor på Dackeskolan sedan miljökontorets tjänstemän avslöjat mögelpåväxt som kan vara hälsovådlig. Till beslutet är fogat ett löpande vite på 30 000 kr per månad.

Det andra beslutet gäller två omklädningsrum med duschutrymmen i Kungshögaskolans gymnastikhall. Här får utbildningsnämnden vårterminen och sommaren på sig för att åtgärda bristerna men till höstterminen 2016 ska det vara klart. Till detta beslut är fogat ett löpande vite på 50 000 kr per månad.

Jag ska inte trötta er med för mycket detaljer för nämndprotokoll är ingen underhållande läsning men båda mögelhärdarna påträffades 2013 och påtalades för utbildningsnämnden. Nya inspektioner, påstötningar, löften om ombyggnad men inget har hänt som tillfredsställt miljöinspektörernas krav. När miljökontoret ställer frågan varför inget hänt blir svaret i båda fallen bristande ekonomi.

På Dackeskolan genomfördes den första inspektionen den 28 november 2013 konstaterades ”avvikande lukt av mögelkaraktär, fuktskador och svartmögel (sal A-010, rum F-013 A och korridor F-002).

Den 13 oktober 2013 gjordes den första inspektionen av Kungshögaskolans gymnastikhall. Miljökontoret fann mögel i omklädningsrum 114 och 121 med duschutrymmen. Förbudet gäller från 15 augusti 2016 och innebär att eleverna inte får vistas i omklädningsrummen.

Hur kan det blir så här? En delförklaring kan ligga i kommunens organisation. Miljönämnden är en myndighetsnämnd och ställer lagstadgade krav på utbildningsnämnden som är verksamhetsutövare. Men formell fastighetsägare är tekniska kontoret (numera teknik- och serviceförvaltningen) vars uppgift är att åtgärda dessa hälsovådliga brister. Sammanfattning: Utbildningsnämnden får klä skott för att tekniska kontoret inte har råd att ta itu med de hälsofarliga bristerna.

Om vi leker med tanken på att Stadshuset drabbats av liknande problem, hur troligt är det då att minst två år förflyter innan åtgärder vidtas? Inte alls.

Den här historien påminner till stor del om skandalen kring förskolan Östergården. Mögel, mögel, mögel.

Miljönämnden är numera gemensam för Mjölby och Boxholm. Intressant för Boxholmspolitikerna att följa hur den interna byken tvättas i grannkommunen.

Nu lägger jag de kommunala protokollen åt sidan och inväntar Helga, en ganska bastant dam med klös i nyporna har jag hört sägas.

Den som i detalj vill följa detta drama kan läsa miljönämndens protokoll 2015-11-26, §117 och 118. Protokollet finns tillgängligt på nätet. Där kan ni också läsa om uteblivna radonmätningar i Normlösa skola.

 
Miljönämnden delar ut ännu en bredsida till utbildningsnämnden och Kungshögaskolan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom