Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunalt bolag vill köpa Gallerian




Det har varit tyst från Stadshuset sedan handlarna i Galleria Kvarnen skickade sitt nödrop om missnöjet med fastighetsägaren före jul. Men det behöver inte betyda att ingen aktivitet förekommer. Jag har från ett par oberoende källor fått veta att kommunledningen sonderar terrängen för att det kommunala fastighetsbolaget, FAMI, tar över ägandet av affärsfastigheten.

Planerna omges med stort hysch-hysch för att inte priset ska trissas upp men i onsdags kväll informerades respektive partigrupp om planerna. Det lär råda politisk enighet om nödvändigheten av en sådan affär för att trygga centrumhandeln i en kommun vars ambition är att växa till 30 000 invånare 2025. Det handlar naturligtvis också om skatteintäkter och arbetstillfällen. Även oppositionen (Moderaterna och Liberalerna) är med på tåget.

Det normala när en kommun ger sig in i större affärer är att en utredning görs och en konsult anlitas för att bedöma pris och fastighetens kondition. Konsultens rekommendation är avgörande för kommunstyrelsens beslut. En sådan här affär är inte riskfri då gallerian har stora hål efter hyresgäster som lämnat.

Fastighetsaktiebolaget Mjölby Industrifastigheter är det minsta och minst kända av kommunens dotterbolag. Omsättningen 2016 var drygt 14 miljoner kr och aktiekapitalet är på tre miljoner. Aktiekapitalet måste nog höjas om man får in Gallerian i boet. Vd är kommunchefen Dag Segrell och styrelseordförande är kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. Styrelsen är i stort sett identisk med kommunstyrelsen.

Kommunpolitiker blir ofta beskyllda för att ha bromsolja i maskineriet. Men i detta fall har Mjölbys kommunledning agerat föredömligt snabbt. Det är bara två månader sedan köpmännens skrivelse nådde stadshuset. Valåret 2018 kan bli spännande i Mjölbys kommunpolitik.

Igår kväll kommenterade Cecilia Burenby ärendet.

"Det stämmer att FAMI utreder förutsättningarna för ett eventuellt köp av Gallerian kvarnen. Som jag skrev till dig tidigare är gallerians utveckling något vi följt under en längre tid. Diskussionerna runt förutsättningarna har förts i FAMI redan innan handlarna agerade, så vi kan konstatera att vi ser lika allvarligt på situationen".

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna