Fortsätt till huvudinnehåll

Mer som förenar än som skiljerOm två veckor är det val och mitt liv- och husorgan Corren har publicerat ingående intervjuer med gruppledarna för respektive fullmäktigeparti i Mjölby. Tidningen har varit demokratisk och gett samtliga partier, oavsett storlek, lika stort utrymme.

Jag ska försöka ur minnet rekapitulera innehållet. Det första som slår mig är hur lika de där. Samtliga intervjuade gläds över det ökande invånarantalet, det ökande bostadsbyggandet där Svartå strand är en renodlad succé men är medvetna om att fler invånare ställer krav på förskolor, skolor och äldreboenden.

Inte ens det kontroversiella köpet av Galleria Kvarnen vållade större diskussioner. Moderaten Anette Ohlsson, tvåa på listan, var emot köpet men hon deltog inte i det beslutande fullmäktigemötet. Partierna är inte riktigt ense om placeringen av det nya äldreboendet men det är ingen partiideologisk fråga utan mer en praktisk och ekonomisk dito. Placeringen av den nya låg- och mellanstadieskolan verkar luta åt Östra Eldslösa där nyinköpt mark finns tillgänglig.

Vänsterns Franco Sincic vill ha större jämlikhet och mindre inkomstskillnader i kommunen men berättar inte hur det ska gå till. Moderaterna är angelägna om att kommunen ska förbättra sin placering på Svenskt Näringslivs rankinglista men jag är inte övertygad om att gemene man bryr sig lika mycket. Nu när idrottshallen i Skänninge är byggd finns heller inga fritidsanläggningar att träta om längre. Ej heller har kommunalskattens framtida storlek berörts.

Är då allt frid och fröjd? Nej, jag noterar att ingen av partiföreträdarna nämnde Skänninges långvariga kräftgång. Rätta mig gärna om jag minns fel.

Den här samhörigheten partierna emellan är inte konstig och ska inte jämföras med intensiva och delvis smutsiga debatten på riksplanet. Kommunpolitikerna är mer pragmatiska än ideologiska och det gäller i första hand att få debet och kredit att gå ihop parat med nödvändiga investeringar i vård, skola och omsorg samt vägar och ledningar.

Har det då någon betydelse vilka partier som styr kommunen i fortsättningen? Jag har inget entydigt svar på den frågan eller valets resultat. Gardera med krusch som Putte Kock sa.

Kanske blir valet en fråga om vilka personer som ska besätta de välbetalda prestigeposterna som kommunstyrelsens ordförande eller vice ordförande, vanligen kallade kommunalråd. Egentligen är det synd att kommunpolitiken inte får mer uppmärksamhet för den berör allas vardag och här finns åtminstone en liten möjlighet att påverka även om man är en vanlig Svensson utan partianknytning.

När jag ska skicka bloggen till publicering läser jag en TT-artikel. ”Effekten av valkampanjerna på väljarnas röstningsbeteende är högst begränsad”, säger statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson. Så förvänta er inga större omkastningar i kommunfullmäktige.
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.