Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt o krytt från bygda


Gun-Inger Andersson (L) är det heta tipset som ny ordförande i Mjölbys utbildningsnämnd. Liberalerna ställde ordförandeskapet som villkor för att delta i fempartialliansen. Gun-Inger är idag andra vice ordförande i nämnden. Under alliansperioden 2006-2010 var hon ordförande i den av de två nämnder som hade hand om skolfrågor. Gun-Inger är nyligen pensionerad rektor.
                                            *
Papisterna slår till och köper gamla missionskyrkan på Östermalmsgatan i Motala för tolv miljoner kr. Här ska bli munkkloster för franciskanerorden. Sugen på att delta i den manliga gemenskapen? Kan bli kul personalfester tillsammans med nunnorna i Vadstena. Om bröderna vill fly asfaltöken i storstan för någon dag kan de andas frisk luft i klostret vid Omberg.
                                            
 
Egen kudde guld värd.

Har äventyret med nya bostäder i Hästholmens hamn nått vägs ände? Mycket talar för det. Första december är den senaste i en lång rad deadlines. Peab har inte sålt tillräckligt många lägenheter och projekteringstiden (6 år) har varit så lång att de som tecknat sig i ett tidigare skede har hoppat av. Så här ser tågordningen ut enligt två av mina kunskapare i söder:

1)  PEAB har fram till 1 december på sig att lämna definitivt besked till kommunen. Byggstart eller inte?

2)  Plan B är att ett annat byggbolag får ta över på samma premisser som PEAB.

3)  Plan C är att kommunen uppför en annan mindre byggnad som främjar turismen. Typ ett vandrarhem. Väldigt många turistbesök i sommar.
Slutsatsen är att det inte är lätt för en liten kommun att agera i den stora byggboomen. Jag tror inte heller att siloprojektet i Vadstena blir verklighet.
                                    *
Kulturen sitter trångt i småkommunerna. Konstföreningen i Mjölby kan läggas ner och Teater Traska i Åtvidaberg är i farozonen. Den förra saknar styrelsemedlemmar och den senare lämplig lokal. Konstföreningens ordförande Torbjörn Andersson har suttit i nio år och vill avgå vid årsskiftet. Tråkigt om så blir fallet för Galleri Kraftverket är en intressant lokal och många lokalt baserade konstnärer står på kö för att ställa ut.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.