Fortsätt till huvudinnehåll

Vitsippor och renat


Inget är så härligt som gamla fotbollshistorier. Här följer ett urval i säsongens slutskede. Detta har inte utspelats på stora arenor utan idrottsplatser som Z-parken och Norra IP i Motala, Kungsvalla i Vadstena, Vifolkavallen i Mjölby eller Svartåvallen i Boxholm.

Gamle Mosse övertalades till en comeback i Ljungsbros reservlag för det var ont om spelare på höstkanten. Gamla polare häpnade och frågade: ”Mosse, Mosse ska du göra komebakk? Nä, jag ska spela centerhalv”, blev svaret.
 
Vilka historier berättar dessa grabbar om 40 år?
Fotbollsdomaren Ödet dömde en reservlagsmatch på Z-parken mellan Zeros och Tjällmo. Resultat 10-0. Det tionde gjordes av Ödet, på nick efter hörna.” Den kom så gött, jag kunde inte låta bli” var kommentaren.

Den unge, ambitiösa Mjölbytränaren var helfrälst på Bob Houghtons läror, press och understöd. Laget skulle byggas upp långsamt och grundligt. Han instruerade lagets två forwards att slicka kanterna. ”Kan vi inte få söka oss in mot mitten för skott”. ”Ja, men först nästa säsong.”

Match på Kungsvalla på 1970-talet. Yttern K Larsson spanar ut mot planen minuterna före avspark. Får syn på en rappkäftad fastighetsmäklare vid sidlinjen, fruktad för sina elaka och träffande kommentarer. ”Jag spelar inte vänsterytter för D står på den kanten”. Fast den stackars linjedomaren kom inte undan de svavelosande kommentarerna.

Och så var det Mjölbyspelaren som drabbades av en elakartad hälspricka inför seriestarten. Lagledaren kom till undsättning och blandade till en dekokt av vitsippor och renat brännvin. Det hjälpte. En vecka senare var sprickan läkt och den gultröjade kunde återuppta träningen. Lagledaren hade ett finger med i travsporten och där är man inte främmande för okonventionella metoder.

Den här historiens sanningshalt garanterar förre MAI-tränaren Jörgen Augustsson: ”Vi mötte Chelsea i en träningsmatch på Vifolkaallen en sommarkväll på 80-talet. De dök inte upp och vi blev lite oroliga för det var mycket publik men en kvart före avspark kom britterna släntrande uppför backen med varsin väska på axeln. Spelarbussens förare hade kört fel och fastnat i den låga järnvägsviadukten vid Albacken och matchen startade en halvtimme försenad. Det var en strålande sommarkväll och vi gjorde en bra match. Jag vill minnas att Ulf Malmén hade ett skott i stolpen. Chelsea var inte så framstående som nu men hade ett namnkunnigt lag och publiken trivdes”.


Svante ”Löppa” Larsson avslutade karriären i Ekeby-Holavedens lag. Från sin plats som centerhalv dirigerade han i vanlig ordning lagkamraterna och domaren. Till slut tröttnade domaren som spände sina babyblå i Larssons nötbruna och frågade: ”Är det du eller jag som dömer?” Det är jag men du tar betalningen svarade Svante. Löppa fortsatte som domare med naturlig auktoritet och fick användning för sin snabba replikföring som S-märkt kommunalråd i Boxholm.

”Lägg straffen för du har tagit realen, ” var en vanlig replik på 60-talet. Utbildningsrevolutionen.

Får avsluta med en hockeyhistoria. MAIF mötte Eds bruk borta och förlorade efter ideliga strömavbrott. Vid returen i Motala vann hemmalaget med komfortabla 9-3 eller liknande. Lars ”Korven” Blomberg till motståndarlagets tränare efter slutsignalen: ”Tålde ni inte ljuset?”

Den som garanterar sanningshalten i dessa historier är Anders Jacobsson för det mesta vid sidan av planen med kamera på magen och anteckningsblock i näven.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.