Fortsätt till huvudinnehåll

En glädjande nyhet


Östnytt har gjort ett nerslag i Mjölby. Reportern Carl Bruno Tersmeden intervjuar kommundirektören Dag Segrell i Galleria Kvarnen. Kommunens köp av gallerian presenteras som en nyhet fast köpet skedde för ett och ett halvt år sedan.

Reportaget innehåller ett sakfel när det påstås att Mjölby saknar köpcentrum utanför stadskärnan. Vad kallas Depoten i Mantorp och det växande Viringe då?

Hur har det gått för kommunen att hitta nya hyresgäster? Inte så bra. Det har snarare försvunnit butiker än tillkommit nya. Den stora förändringen är väl att kommunen lösgjort ytor på övervåningen (gamla Folktandvården) för att bygga nya kontorslokaler.

Dag Segrell säger i reportaget att kommunen inte ser sig som en långsiktig ägare utan ambitionen är att förbättra gallerian så att en privat aktör köper den. Den nöten blir nog svår att knäcka. Svensk Handel har gjort en utredning som säger att inom tio år har var fjärde butik försvunnit i landet. E-handeln är den utpekade boven och dess utveckling lär ingen kunna stoppa.
Snart ett minne blott.

Onsdagens nummer av Corren innehöll en glädjande nyhet. Berg- och dalbanan på Järnvägsgatan utanför Resecentrum byggs om i höst. Betongplattor ska ersätta gatstenarna vilka inte höll för trycket från de tunga bussarna.

Min rygg och mina njurar tackar för detta.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.