Fortsätt till huvudinnehåll

Vem vill tävla mot mig?

 

Dackeskolan har gjort det igen. Vunnit en matlagningstävling i nationell konkurrens. I Årets Kockelever lagade Benjamin Hellström och Isabella Winkler till en middag som föll kräsna jurymedlemmar i smaken. Benjamin och Isabella är från Linköping respektive Motala men det är ingen nyhet att Dackeskolan lockar till sig elever från hela länet.

Tävlingsvinsten är i och för sig ingen sensation. Under ledning av den PR-sinnade och tävlingsinriktade läraren Katarina Westlund har Mjölbyskolan radat upp vinster de senaste 15-20 åren och gett kommunen välförtjänt PR.

Huvudrättens ingredienser bestod av lök, vildsvin, pumpa, smörad lök- och svampbuljong samt stekta kantareller. Desserten byggdes på äpplen, honung, rosmarin och brödkräm smaksatt med kardemumma och mandel. Sådant är naturligtvis vardagsmat i 95 procent av de svenska hemmen.

Flera av skolans gamla elever har gått vidare till anställningar på prestigefyllda krogar. Vad som händer med deras kamrater som inte platsade i A-laget är däremot höljt i dunkel. Förtjänar sitt levebröd på något storkök i äldreomsorgen?

                      Här läggs grunden till kulinariska framgångar.
 

Dackeskolan utbildar också snickare, bilmekaniker, svetsare, lackerare, elektriker och guldsmeder. Är inte dessa killar och tjejer som fixar dina krånglande elapparater, drar ledningar på nybyggen och lagar den förargliga bucklan på din bil också värda lite uppmärksamhet i medierna? Vem arrangerar tävlingar för dem?

River mig i skallen och funderar på när det blev vanligt att arrangera tävlingar i matlagning. 20 år sedan? Hur som helst har kockyrket genomgått en statushöjning med god hjälp av TV och övriga medier hakar på. Även platta köttbullar från USA får mycket redaktionellt utrymme.

Tre faktorer ligger bakom det växande intresset för mat:

·        Vi har under de senaste decennierna fått reala inkomsthöjningar vilket gör det möjligt att lägga mer pengar på livsmedel och besöka krogen oftare. Det är många år sedan det kostade en halv förmögenhet att besöka Stadshotellet och beställa en fläskkotlett och två vita och en brun.

·         Allt fler reser utomlands för att få inspiration. Man upptäcker nya favoriter och tar bokstavligt talat med dem hem.

*   Och sist men inte minst. Livsmedelsindustrin omsätter miljarder och det är inga svårigheter att finna sponsorer.

 

Kommen så här långt upptäcker jag att jag är hungrig och på lätta ben går jag till köket. Jag lagar till en favorit: prinskorv, stekt ägg och vita bönor toppat med en skiva stekt formfranska. Slänger för säkerhets skull på ett salladsblad, men bara ett.

Vinner jag någon tävling med den?

 

Ett tips. Elevrestaurangen Nils Dacke serverar dagens lunch för det överkomliga priset 85 kr. Jag har inte blivit besviken de få gånger jag besökt restaurangen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom