Fortsätt till huvudinnehåll

Behövs en kremlolog här?

Media har exploderat de senaste åren. Gammelmedia har kompletterats med hemsidor, bloggar och twitter. Inte den minsta klubb, företag eller förening saknar en mer eller mindre uppdaterad hemsida. Privatpersoner som undertecknad bloggar. Men innebär detta mer, rakare och tydligare information? Svaret är nej.

Ett exempel på detta är när sportchefen Tomas Holmberg (fina titlar i idrottsföreningar numera) i Mjölby Hockey avgår mitt under säsongen. Klubben lägger på hemsidan ut en ytterst knapphändig information att Holmbergs avgång beror på omständigheter kring sonen i juniorlaget. F-n trot, sa Rellingen.

Per Bergsten gör i dagens Corren ett allvarligt försök att få svar på den självklara frågan, varför. Svaren från Holmberg själv och ordförande Sten-Åke Lövdahl är av typen god dag-yxskaft. Frågeställaren kom ingenstans. Fritt fram för spekulationer alltså.

Inte ens den vanligtvis så välinformerade bloggaren Toni Lappalainen, som vanligtvis sätter Mjölby Hockey under strålkastarljuset varje dag, har något att bidra med. Hans senaste inlägg diskuterar efterträdaren Niklas Frisells kvalifikationer men medger också en viss turbulens den senaste veckan. Framförallt pekar han på stor omsättning av spelare under säsongen.

Att tolka den här typen av knapphändig information kräver en ”Kremlolog” av Sven Vallmarks snitt. Ni vet den där språkläraren i Härnösand som förr i tiden lyssnade på radion och tydde vad de farbröderna i Kreml egentligen menade med sina uttalanden. Hans mästerskap bestod i att läsa mellan raderna.

Spelare och ledare kommer och går, sporten består. Hoppas bara att förra veckans incident inte är tecken på allvarliga motsättningar i klubben. Mjölby Hockey är viktigt i stans idrottsvärld, inte minst på ungdomssidan. Lite turbulens, raka puckar och smällar i dörrarna hör till hockeyumgänget.

Kommentarer

  1. Det är just nu populärt med öppenheten eller transparensen, som den också kallas.

    Inom den allmänna sfären är det många kommuner som har öppna nämndsmöten eller kommunstyrelsesammanträden.

    Risken är att öppenheten medför att alltför obekväma beslut flyttas till en trängre krets av beslutsfattare. När känsliga ärenden sedan behandlas i de församlingar som har förklarats som transparenta, ersätts öppenheten och debatten där meningsmot-sättningar ska brytas till en gäspning.

    Tacka vet jag transparente blanche

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och