Fortsätt till huvudinnehåll

Inne eller ute - evig fråga för vinteridrotterna

En av de intressantaste sportjournalisterna i länet är Jens Bollius på Motala Tidning. Han har förmågan att lyfta blicken över sargen och fundera över idrottens roll i samhället. Hans krönika i lördagens papperstidning är mycket läsvärd.


Jens påpekar det smått absurda i att medan bandyn kämpar för att flytta in i hallar så vill hockeyn göra tvärt om. Förutom Frölunda-Färjestad vill också Leksand-Mora spela utomhus och LHC-HV 71 funderar på samma sak. För bandyn är möjligen inomhusspel en framtida överlevnadsfråga medan motiven i hockeyklubbarnas fall är rekord, publicitet och jakten på (ännu) mer pengar. Jens funderar på om inte jakten på de perfekta förutsättningarna gör sporten tråkig och fantasilös. I vilken annan samhällssektor lever svenska medborgare under perfekta villkor?

För undertecknad, som varit med några år, är hockeyklubbarnas strävan att flytta utomhus en ödets ironi. Det har varit många års kamp för att få till det nuvarande hallbeståndet. Både Mjölby, Vadstena och Motala var relativt sena med att bygga hockeyhallar till skillnad från flera orter i Småland. Bland de argument som framfördes från Mjölby Södra på 1980-talet var risk för att sporten skulle dö sotdöden i stan om inte hallen byggdes. Senare har man hört en och annan nostalgiker tala om hur det mysigt det var på den gamla uterinkens tid. I bästa fall kunde man ostraffat kasta snöboll på motståndare och domare.


Jag ska erkänna att jag inte varit inne i en bandyhall, min erfarenhet inskränker sig till TV-sändningar från Lidköping, Västerås, Edsbyn och Sandviken och jag har inte blivit inspirerad. Det ser ut som ganska kala och trista anläggningar där spelarnas rop och visselpipans ljud ekat ostörda.

En av de mest omskrivna och mytomspunna bandymatcherna som spelats i vårt land var en match på Tinnerbäcken i Linköping på 1950-talet. Det var på en is som höll på att ge upp inför vårsolens värmande strålar. Spelare och domare plurrade flera gånger men matchen slutspelades. De som fanns på plats glömde naturligtvis inte den tillställningen i brådrasket. Correns arkiv innehåller åtskilliga bilder från den drabbningen.


Det är sådana händelser som skapar de myter och historier som idrotten så väl behöver som en brygga mellan generationerna.

Grattis till IFK Motala som verkligen fått fart under rören på sistone. Vinst mot Gripen i går med 5-4.

Kommentarer

  1. Så här elegant löste man problemet på Östra Lugnets skola i Växjö. Man byggde en hall med tre (3) väggar. Ingen ville ha den med politikerna i skol - och barnomsorgsnämnden försvarade sig då med att det skulle bedrivas utomhuspedagogik i idrott på skolan, så den ouppvärmda så kallade hallen med bara tre väggar skulle räcka.

    Men med facit i hand har det inte räckt. Snö på vintern och löv på hösten som blåser in genom gallret, gör att hallen varit för farlig för barnen att vara i. Det går helt enkelt inte ha inomhusidrott på vintern och likadant var det förra säsongen. Och på sommaren behövs den inte.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och