Fortsätt till huvudinnehåll

Hur många hade huvudvärk om kvällarna?


En av de mest lästa böckerna i mitt barndomshem var en stor, grön lunta ”Myteriet på Bounty”, rikt illustrerad med bilder ur filmen från 1962 där Charles Laugthon (kapten Bligh) och Clark Gable (Fletcher Christian) spelade huvudrollerna. Äventyr i Söderhavet med verklighetsbakgrund och vackra, lättklädda kvinnor. Vad kunde en tonåring mer begära?

Jag blev påmind om boken när senaste numret av Världens historia dök upp i brevlådan. Tidskriften berättar om det dramatiska myteriet och dess långa efterspel över åtta sidor. En omvärdering har skett av kapten Bligh. Han var inte alls så grym som filmen velat påskina, i varje fall inte jämfört med andra befälhavare i den brittiska flottan. Han var också en mycket skicklig sjöman och navigatör.

Ett storartat bevis på Blighs sjömanskap var när han och 18 lojala besättningsmän efter fullbordat myteri sattes i en sju meter öppen båt mitt ute på Stilla havet den 29 april 1789 och han lyckades föra dem i säker hamn på Timor efter 6 700 kilometer på öppet hav. Färden tog 47 dagar. Bara en man förolyckades. Den 16 mars 1790 återvände han och de överlevande sjömännen till England.

Myteristerna riskerade dödstraff och vågade inte återvända till England. Sexton av dem tog sig till Tahiti. Upprorsledaren Fletcher Christian och åtta andra slog sig ner på ön Pitcairn.

I november 1790 skickat flottan ut fregatten Pandora på en bestraffningsexpedition och fann slutligen de män som levde på Tahiti. Två av dem dödades och de övriga 14 sattes i bojor på Pandora. På vägen hem förliste fregatten och fyra av myteristerna försvann i djupet tillsammans med båten. Av de tio som ställdes inför rätta försattes fyra på fri fot. Tre män dömdes men blev senare benådade. Ellison, Burkitt och Millward, som tillsammans med Christina övermannade William Bligh, hängdes den 29 oktober 1792.

Männen på Pitcairn visste ingenting om kamraternas öde. Deras koloni upptäcktes inte förrän 1808 och det laget var John Adam, den ende överlevande myteristen från Bounty. Han levde på ön tillsammans med nio tahitiska kvinnor och 20 barn. Adams ställdes aldrig inför rätta och bodde på ön fram till sin död.

Nio kvinnor och 20 barn på en söderhavsö. John Adams var nog myteriets verklige vinnare. (Undrar hur många som hade huvudvärk om kvällarna?)

Det slutade bra även för kapten Bligh. Vid hemkomsten började han skriva en bok om myteriet på Bounty. Han fortsatte karriären som sjöofficer och deltog bland annat i Napoleonkrigen och som befälhavare under slaget utanför Köpenhamn 1801.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom