Fortsätt till huvudinnehåll

Casanova i Mjölby

Erkänn att den här rubriken lockar lite grann. Casanova i Mjölby, vad menar karln? Sex i bloggen? Men lugn mina vänner, bara lugn. Det handlar om Jacques Werup, den skånske författaren, poeten och estradören som på sin tid var nästan lika omskriven som Björn Ranelid. Werup uppträdde bland annat på scen med Lill Lindfors på 80-talet.

Jacques Werup skrev 1979 romanen ”Casanovas senare resor” där Casanova bland annat hamnar i Mjölby. Och som vanligt när Mjölby är inblandat i litterära sammanhang figurerar en viss korvkiosk och ni vet förstås vilken. Jag citerar ett stycke ur boken (sid 282):

”Min hunger hade vid det här laget blivit kolossal. Förgäves sökte jag ett näringslokus. Gång på gång blev jag hänvisad till ett plåtskjul som påminde om allmänhetens urinoarer i Paris. Därifrån stank kokt fett och vidbränd potatis. Man upplyste mig om att den vämjeliga plåtlådan var ett s.k. gatukök vid vilket man parkerade sig och helt enkelt på stående fot glufsade i sig korvar och annat söndermalet grisavfall. Gud hjälpe mig, tänkte jag, att jag må undkomma förnedringen att inta min föda på det viset.

Men hungern blev mig övermäktig. Jag beställde ett glas bourgogne för att få ner det kvalmiga köttet i min strupe. Kvinnan inne i gatuköket, en inte helt oäven, purung liten skapelse, som jag kärleksfullt tilltalade med en strof av Ariosto, öppnade ett monstrums mun:
- Åk hem och ät spagetti din jävla balubas!”

Så fortsätter den inte helt smickrande skildringen av Mjölbys nattliv. Till slut hamnar Casanovas sentida ättling på ett möte hos Frälsningsarmén och det var inte så han tänkt avsluta kvällen.

Såg en TV-intervju med Jacques Werup häromdagen och om ni tycker att det varit tyst om honom på senare år äger det sin riktighet. Han håller på att trappa ner sitt författarskap efter att ha klarat sig igenom en svår sjukdom. Den för en författare så nödvändiga nyfikenheten och drivkraften saknas numera, förklarade han.

Jacques Werup tilldelades 1980 Stora romanpriset på 25 000 kronor för Casanovas senare resor. Mjölby kommuns PR-avdelning hade nog inte röstat på honom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och