Fortsätt till huvudinnehåll

En serie värd att se om



För jämnt 33 år sedan fascinerades jag av I Claudius med Derek Jacobi i huvudrollen. De sena torsdagskvällarna var mina medan fru och då ettårig dotter snusade och sov. Jag var uppslukad av denna romerska värld av intriger, storpolitik, maktspel, liderliga excesser, lönnmord, giftmord och incest.
Påfallande ofta var det kvinnorna i kejsarens närhet som var drivande i maktspelet för att underlätta för sina manliga avkommor att bestiga kejsartronen. Den stackars halta, stammande och snörvlande Claudius fick utstå mycket spott och spe innan han utsågs till kejsare av gardet!
Jag måste ha pratat mycket om denna serie för till födelsedagen fick jag en samlingsbox med serien och har fått tillfälle att återstifta bekantskapen. Jodå, den håller än i dag och vissa episoder kommer jag t o m ihåg. Många välkända skådespelare passerade revy som John Hurt (Caligula), Bernhard Hepton (Atticus), Brian Blessed (kejsar Augustus) och Sian Phillips (kejsarinnan Livia). Den här serien är inget man slötittar på för det är inte alltid lätt att orientera sig i myllret av rollfigurer och deras inbördes relationer. Men mycket sevärd.
Till samlingsboxen hörde ett bonusmaterial som åtminstone för mig innehöll en överraskning. Under slutet av 30-talet gjordes en filminspelning av I Claudius med ungraren Alexander Korda som producent. Denne hade gjort flera historiska filmer vilka blev stora publiksuccéer.
I detta TV-reportage intervjuas bland annat romanförfattaren Robert Graves, regissören Josef von Sternberg, skådespelarna Merle Oberon (Messalina), Emlyn Williams (Caligula) och Dame Flora Robson (Livia). Huvudrollen spelades av ingen mindre än den briljante Charles Laughton men von Sternberg var missnöjd med dennes ojämna insats. I vissa scener var Laughton lysande, i andra medioker. Laughton klagade ofta inför kollegerna att han inte hittade rollkaraktären.
Inspelningarna fick ett abrupt slut och filmen visades aldrig på biograferna. Merle Oberon skadades svårt i en trafikolycka och hela projektet avbröts. Lloyds fick betala ut en stor summa pengar till filmbolaget. Endast några oredigerade inspelningsscener finns tillgängliga och där kan man se Charles Laughtons storhet. Väl i klass med Derek Jacobis rollgestaltning 40 år senare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och