Spännande planer på gruvbrytning söder om Smålandsgränsen avslöjas i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens tidning IVA-Aktuellt. I Norra kärra, precis söder om länsgränsen och ett par hundra meter på öster sida om motorvägen, finns en brytningsvärd fyndigheter av sällsynta och brytningsvärda jordartsmetaller som krävs i snart sagt alla produkter med spetsteknik. Bilar, elektronik, klockor och vindkraftverk.
Mesta delen av området ligger i Jönköpings kommun men en liten del ligger i Ödeshögs kommun. Området har varit känt för amatörgeologer och proffs i mer än ett sekel och åren efter andra världskriget gjorde Boliden provbrytningar.
Som alltid numera när stora industriprojekt planeras är Kina inblandat, direkt eller indirekt. Så är också fallet denna gång. Kina är världens ledande producent (över 95 procent) av de sällsynta metallerna, men sedan 2005 har Kinas regering strypt exporten vilket har fått priserna att öka med flera hundra procent. Det är här som Norra kärra kommer in i bilden.
I maj i år beslöt SGU att avgränsa den riksintressanta fyndigheten. Länsstyrelserna i Östergötland och Jönköpings län har inga invändningar liksom Jönköpings kommun. Ödeshög sa tvärt nej utan motivering.
Tasman Metals har borrat totalt 28 borrhål ner till 3 300 meters djup och resultatet av dem är uppmuntrande. Tidtabellen är enligt Tasmans webbplats nödvändiga byggnationer 2014-2015 och gruvdrift 2016. Bolaget framhåller att infrastrukturen runt Norra kärr är bra. Vägar, kraftledningar och vattentillgång finns i anslutning till fyndigheterna. Närhet till järnväg och en hamnanläggning i grannskapet är ett extra plus.
Hamn? Menar man Gränna eller Stava hamn? Nej, det är troligen Norrköpings hamn som avses. Nio mil är ingen transportsträcka som avskräcker i gruvprojekt av den här storleken.
Jag tror för min del att oddsen är höga för att projektet blir verklighet. Numera väger möjligheten till flera arbetstillfällen lätt mot miljö- och naturintressen. Möjligheterna att överklaga koncessionstillstånd är stora även för privatpersoner.
Jag kommer ihåg 80-talet när det fanns planer på att bryta kalksten för export i Borghamn i mångdubbelt större skala än idag. Protesterna blev många från de omkring boende, särskilt de pensionärer som bosatt sig i den vackra Vätternbygden, för att njuta sitt otium. Det var åtskilliga transporter till och från kalkstensbrottet som länsstyrelsen räknade på. Motsättningarna ställdes aldrig på sin spets för den främste intressenten gick i konkurs och höll på att dra med sig fler små företag i bygden.
Så var fallet också när en exploatör ville bygga stugby, restaurang, hotell och småbåtshamn i Stava några kilometer från Norra kärra på 80-talet. De planerna gick om intet efter intensiva protester från de kringboende, såväl sommargäster som fastboende.
Kul om det blir verklighet. Tyvärr finns det många argnissar som gör allt för att tillståndet ska förbli vid gamla.
SvaraRaderaJag bedömer sannolikheten till högst 50 procent.
SvaraRadera