Fortsätt till huvudinnehåll

"Det är de där fötterna som betalat alltihop"



Låt mig direkt slå fast att boken är läsvärd som inte följer den mall som idrottsstjärnor vanligen använder för sina memoarer. Författaren David Lagercrantz har en säker tonträff som anpassat sig till Zlatans språk även om det känns tjatigt ibland med ”värsta snubben”, ”fetaste kostymen”, ”ballaste klockan” och liknande.
Zlatan väcker känslor, för eller emot, utan nyanser. De som gillar honom gillar också boken. Hans belackare fnyser åt den.
Zlatan är ingen lagspelare och hans fotbollsliv och privatliv är kantade av konflikter och brutala ordväxlingar. Attityd och adrenalin precis som under uppväxtåren i Rosengård. Inte ens den närmaste familjen slipper invektiven. Ingen av hans övergångar från en klubb till en annan har varit konfliktfria. Zlatan har ingen klubbkänsla, han spelar för den klubb som betalar bäst och i agenten Mino Raiola hittade han en syskonsjäl. Fräck, egensinnig och envis till tusen.
Zlatan blir triggad och får ny energi av personliga bråk ungefär som McEnroe fick ny energi efter att ha skällt ut domare och motspelare.
Starkaste kapitlet är där han beskriver oron och våndan kring nyfödde sonen Maximilians magsjukdom och hur han lämnar barn och hustru ensamma på sjukhuset inför en operation. Tuffingen Zlatan är rädd för sjukhus. Helena kunde ingen italienska och ingen ur personalen talade engelska. Han berättar också hur han var nära att gråta när Inter-fansen på San Siro vecklar ut en banderoll som hälsar den lille välkommen till världen. Hårdingen från Rosengård får en tår i ögat, tar fram mobilen och skickar en bild till Helena på kvinnokliniken i Lund.
Boken avslöjar häpnadsväckande detaljer kring VM 2006 när han bjöd ner hela familjen till Tyskland. Det borde vara frid och fröjd men han fick i praktiken agera reseledare. Medla, hyra bilar, fixa biljetter, dela ut pengar. Storebror klarade inte ens att växla pengar på banken utan det fick Zlatan sköta. Alla bekymmer gjorde honom splittrad och okoncentrerad och han menar att det bidrog till hans mediokra insats under turneringen.
Han berättar också om hans, Olof Mellbergs och Chippens försena ankomst efter en landskamp mot Lettland i Göteborg. Det var Mellbergs födelsedag och trion tog varsin drink och återvände till hotellet efter en timme. På morgonen blev de inkallade till Lagerbäck som en trio olydiga skolpojkar till rektorn och rektor Lagerbäck beslutade om en matchs avstängning. Vardagsmat för Zlatan som blivit inkallade på möten sedan dagistiden men Mellberg och Chippen tog inte lika lätt på uppsträckningen. Zlatan menar att incidenten styrdes av kvällstidningarna och fick alldeles för stora proportioner och jag håller med. Undrar om de blivit avstängda om motståndaren varit någon annan än Lichtenstein?
Boken är egentligen inget annat än en beskrivning av en klassresa från en trång trea i Rosengård till det rosa slottet i Limhamn, inköpt för 30 miljoner kronor och renoverat för åtskilliga miljoner. Zlatan är som en normalsvensk man och lägger sig inte i heminredningen men placerar ett foto på ett par skitiga fötter på den röda fondtapeten i den magnifika hallen. ”Varför det” undrar besökarna. ”Det är de där fötterna som har betalat alltihop”, blir svaret. Här finns trots allt några inslag av humor och självironi.
Zlatans karriär har passerat sin topp. Fortfarande genial i sin speluppfattning men inte magisk som förr, inte samma explosivitet som när han drog sin gubbe och sköt stenhårt i närmaste krysset i VM-kvalet mot Ungern 2007. Tidsfaktorn är obeveklig i elitidrott. Bäst-före-datum kommer förr än du anar och det lär även Zlatan få uppleva. Allra bäst var han under tiden i Inter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och