Fortsätt till huvudinnehåll

"som en varm kniv genom smör"


Vecko-Journalens chefredaktör Stig Ahlgren var en ryktbar stilist och ansågs som en metaforernas mästare. Hans ”tråkig som en påstigande i Alvesta” från en tågresa Malmö-Stockholm är nog den mest citerade i Sverige. En rätt placerad liknelse lyfter texten medan alltför många ger ett överlastat och långsökt intryck. För några år sedan läste jag en thriller med fem metaforer på de inledande 15 raderna. Övermättnad var ordet.

Om vi ska fortsätta på tråkighetstemat har min kompis, fotografen Jalle Asklund bidragit med ”tråkig så att klockorna stannar” och själv har jag bidragit med ”tråkig som en gymnasielärare i religion”. Samma fotograf kallar förresten Kinbag för ”en rullande mulltoa”.

Aftonbladets Johan Hakelius hade i gårdagens nummer rätt roligt åt formuleringar i Svensk Damtidning som ”folk virvlar i dans, håller andan av förväntan och makalösa briljantdiadem gnistrar i kristallkronornas sken.” Kanske inga metaforer men skojiga och ålderdomliga uttryck.

Sportspråket var en tid överlastat av slitna klichéer som att ”nätet stod som en strut” eller ”en genomskärare som en varm kniv genom smör”. Den senare missbrukade jag i unga år. Fast det är lätt att gå bort sig i metafordjungeln. En sportskribent placerade ”en het potatis på tapeten” och ”en gravad hund i garderoben”. Korrekturläsaren var visst kompledig den kvällen.

En ungdomskamrat beskrev avslutningen av en lyckad lördagskväll på detta träffande vis: ”pitten stod så man kunde skära glas me´n”. Hans berättelse bar spontanitetens prägel. Mera tvetydig var den golfspelare i Vadstena som på 70-talet beskrev ett lyckat slag med drivern ”som en drömträff mellan läpparna”.

Min absoluta favorit är den här: ”(golf)bollen landade som en mås med ömma fötter”.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och