I höst har två kommuner i besparingssyfte försökt sig på att bussa elever från landsbygdsskolor till större skolor i tätorten av besparingsskäl. Jag tänker på Mjölby kommuns försök att skicka mellanstadiebarn från Västra Harg till Mantorp och Ödeshögs dito att bussa barn från Boets skola till Fridtjuv Bergskolan i tätorten. Båda har misslyckats efter skarpa föräldraprotester. I Västra Hargs fall tolkades flyttförslaget som ett första steg mot total nedläggning av skolan.
I Ödeshögs fall har barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Johansson (M) fått göra offentlig avbön sedan allianskollegerna motsatt sig förslaget. Efter att ha följt Ödeshögs kommunalpolitik i många år tänkte jag att den impulsive Håkan Johansson fattat ett snabbt beslut utan att ha förankrat det hos övriga politiker, föräldrar och personal.
Är det inte bra att politiker tar intryck av vad berörda föräldrar säger? frågar Karl-Johan Norén i Corren.
”Ja, det ska man alltid göra men jag såg ju på mina egna barn vilket lyft det blev för dem när de fick började på Fridtjuv Bergskolan efter att ha gått i samma grupp i Röks skola sedan förskoleklassen”, svarade Johansson.
Och se det stämmer överens med mina egna erfarenheter. När vår son började på gymnasiet såg jag hur han piggnade till när han gjorde nya bekantskaper bland sina nya klasskamrater efter att ha dragits med i stort sett samma klasskamrater sedan ettan.
Att lära känna nya kamrater och nya lärare i en ny gruppering behöver inte per automatik innebära en försämring.
Kommentarer
Skicka en kommentar