Fortsätt till huvudinnehåll

De dömda och ännu icke dömda


Mille Markovich blev kändis i Sverige när Expressen avslöjade honom som huvudkällan till boken Den motvillige monarken där det förekom uppgifter om ett vidlyftigt festande med kungen och hans närmaste kompisar. Mille säger att han äger komprometterande bilder av kungen.

Porrklubbsägaren, beskyddaren, utpressaren och elitboxaren Mille har onekligen spelat en central roll i Stockholms undre värld de senaste 20 åren. Deanne Rauscher, som var researcher i Thomas Sjöbergs bok, har skrivit en biografi om den omstridde och omdebatterade Mille tillsammans med Beata Hansson. De har tillbringat mycket tid tillsammans med honom under två års tid.

Kan man lita på en kriminell vars ”meritlista” omfattar 21 fällande domar sedan 1981? Författarna ställer frågan själva och försäkrat att de dubbelkollat Milles uppgifter så långt det är möjligt. Inte alla som stött på Mille under årens lopp har varit villiga att låta sig intervjuas men vänner, släktingar, poliser och socialsekreterare har givit sin syn på honom.

Den som läser boken för att få klarhet i om Mille verkligen har tillgång till kungabildern bilder blir inte klokare. Det finns inga nya uppgifter. Anders Lettströms taffliga inhopp att via andra kriminella förhandla med Mille för att få denne att dementera uppgifterna i Den motvillige monarken och lämna ifrån sig bilderna har kastat ny ved på brasan.

Vem är då Mille Markovich? I korthet. Född i Serbien, Mamman dog under oklara omständigheter när Mille var tre år. Ett trauma som förföljt Mille upp i vuxen ålder. Fadern flyttade till Sverige och tog med sig sonen. Första kontakten med socialtjänsten i Rydö bruk vid åtta års ålder. Strulig skolgång, elitkarriär som boxare, flera fällande domar och en accelererande kriminell karriär när han flyttade från Halland till Stockholm. Svartklubbs- och porrklubbsägare. Byggde upp ett rykte som hårding med fantasifulla och sadistiska bestraffningsmetoder och summariska ”rättegångar”. Ett kaotiskt privatliv med sju barn med fyra olika kvinnor och påföljande vårdnadstvister. Ekonomiska tvister med f d hustrun om äganderätten till en herrgård på Blidö. Populär och omtyckt bland många men avskydd av andra. En komplicerad och motsägelsefull känslomänniska som gärna poserar framför kameran med tunga, serbiska guldsmycken.

Kriminalkommissarie Jonas Trolle är en utredare som lärt känna Mille. Han varnar för den gängse mediabilden av gangsterledare i allmänhet som kyligt kalkylerande företagsledare. Något AB Volvo i brott där Gudfadern sitter och styr med en massa tentakler i sin hand existerar inte. Allianserna är löst organiserade och förräderi och svek vanliga. Gangstrarna beter sig oövertänkt och korkat och kör omkring i glassiga bilar utan körkort. Mille sticker ut från mängden eftersom han snackar mycket, vilket inte är vanligt i branschen.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki ger i förordet en värdefull bakgrund till den värld svenska kriminella lever i. Leif G W Persson var väl upptagen av annat.
Inte den bästa boken jag läst i genren men ändå läsvärd. Det finns intressantare dokumentärer om människor i den här miljön.

När jag läser boken kommer jag att tänka på ett talesätt: ”I boxning existerar två klasser. De dömda och ännu icke dömda”




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och