Fortsätt till huvudinnehåll

Kalle Mässing mitt i vägen står



En av de bästa TV-serier jag sett heter Boardwalk Empire. Lysande skådespelare, bra intrig, snygga damer och hårda killar med ett maskingevär i var hand. Den handlar om förbudstidens USA där en korrumperad stadsdirektör i Atlantic City, spelad av Steve Buscemi, bygger upp ett imperium genom att smuggla in whisky och öl från Canada. Senare tiders forskare är ense om att de här smugglarsyndikaten lade grunden till de maffialigor som fortfarande finns och verkar i USA. Las Vegas är uppbyggt av maffian och dem närstående intressen.

Jag kommer att tänka på detta när jag läser Correns artiklar om hur alkoholen väller i in i Östergötland från billiga inköpsställen i Tyskland. Nästan hundra år senare är spriten fortfarande lika begärlig, låt vara med något andra motiv än i USA. Hur troligt är det då att dessa bussbolag och privatpersoner hamnar inför domstol och döms till fängelse- eller bötesstraff? Inte särskilt stora påstår jag. Det återstår att bevisa för åklagaren att syftet var att sälja denna sprit vidare för det är tillåtet att föra in dryckesvarorna för eget bruk. Och ingen inblandad är särskilt intresserad av att prata. Kom ihåg att beviskraven i svenska domstolar är höga och ingen åklagare går till domstol om han/hon inte är säker på att vinna. Ingen misstänkt anses skyldig innan en lagakraftvunnen dom kan redovisas.

Jag känner till ett fall där en privatperson förde in stora mängder sprit, vin och öl i en halvstor buss för några år sedan. Han stoppades, greps och satt anhållen i ett par dygn innan han släpptes efter åklagarbeslut. Han hävdade envist att spriten hade han köpt för att bjuda på ett födelsedagskalas modell större och åklagaren kunde inte motbevisa detta. Efter tre år skrev åklagaren av målet och beslaget hävdes. Det slutade med att staten fick betala skadestånd för ölen hade under denna tid blivit odrickbar. Så kan det gå när inte haspen är på.

Jag tror att polis och tull är medvetna om svårigheterna med lagföringen men resonerar som så att publiciteten om tillslagen har en preventiv effekt. Du vet aldrig när Kalle Mässing står i vägbanan och viftar med sin stoppspade även om det är mitt i natten. Annars brukar aldrig Östgötapolisen vara så villig att släppa massmedia nära inpå sig. Det var ingen slump att Correns reportageteam fanns på plats när bussarna rullade in i polisens garage på Garnisonen.

Kanske är det hög tid att vända på kuttingen och gradvis anpassa priserna till den nivå som finns på kontinenten. Då försvinner motiven för dessa Tysklandsresor.




1922 genomfördes en folkomröstning om rusdrycksförbud i Sverige. Resultatet blev ett nej till förbud. Omröstningen föregick av en intensiv kampanj från båda sidor och Albert Engströms affisch blev klassisk och citeras än i dag.


Melodi: Skånska slott och herresäten
(Ska sjungas på skånska)

När vi far till utlandet på bilsemester
Så bunkrar vi upp inför kommande fester
Tillbaks igen upptäcks i hemlandets tull
Att förarn är nykter, men bilen för full!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och