Fortsätt till huvudinnehåll

Lögn, förbannad lögn och statistik





Uppenbarligen kämpar Mjölby kommun i opinionsmässig motvind när det gäller rondellpotatisen. Två och ett halvt år efter invigningen känner man sig manad att ge ut en enkel trycksak som förklarar tillkomsten av åbäket. Foldern ska i första hand ges ut till affärsmännen på Viringe. Att döma av de kommentarer som följer Correns artikel är entusiasmen måttlig bland näringsidkarna.

För att motivera sin insats har kommunen trixat med statistiken och påstår att livsmedelsproduktionen inklusive förädlingsföretagen är kommunens största näringsgren. Men något hackar här. När jag går till kommunens egen hemsida med statistik över antalet sysselsatta per bransch har jord, skog, jakt och fiske bara 4,3 procent. Störst är tillverkningsindustrin med 26,7 procent följt av handel med 14,9 procent. (Se tabell nedan).

Det är möjligt att skribenten räknar in livsmedelsindustrin som en del av tillverkningsindustrin för att kapa åt sig några procentenheter, men kommunens största näringsgren?  Nej, det köper jag inte.

Ta också en titt på listan över största arbetsgivare. ASM Foods ligger först på sjunde plats med 117 anställda. Verkstadsindustrin i topp med Toyota/BT och Väderstad-Verken.

Det finns kanske andra motiv för att lyfta fram kommunens potatisodlare men ska sysselsättningsaspekten gälla borde trucken vara ensam i Viringerondellen. Kommunens försvar för rondellpotatisen är långsökt och känns som en efterhandskonstruktion.

Hur var det Mark Twain sa? Det tre finns tre former av lögner. Lögn, förbannad lögn och statistik.

En skitsak som fått alldeles för mycket uppmärksamhet kan tyckas. Men tillräckligt för att rikslikaren SVT ska skicka hit ett team vars inslag sändes i Östnytt igår kväll. Handen upp för den som tycker att Eva Rådeströms förklaring var övertygande.

Potatisen är resultatet av ett förhastat tjänstemannabeslut och dåligt förankrat bland politikerna. Och visar på en oförmåga eller ovilja att lyssna på den allmänna opinionen i Mjölby.

Största arbetsgivare 2012
Företag
Antal
Mjölby kommun
2 160
Toyota Material Handling
1 500
Väderstad verken AB
590
Runsvengruppen AB
160
Kriminalvårdsanstalten
150
Östergötlands läns landsting
142
ASM Foods AB
117
Fåddman AB
76
City Gross Sverige AB
75
Cenova AB
63
Mjölby Svartådalen Energi AB
58



 














Förvärvsarbetande per bransch från 16 år
 
 
 
 
Bransch
Kommunen
Länet
Riket
Jord, skog, jakt, fiske
4,3 %
2,4 %
1,8 %
Tillverkning, utvinning
26,7 %
16,4 %
13,5 %
Energi, miljö
0,9 %
0,9 %
1,0 %
Byggverksamhet
6,7 %
6,8 %
6,8 %
Handel
14,9 %
11,4 %
12,4 %
Transport
3,4 %
4,3 %
5,1 %
Hotell, restaurang
2,0 %
2,7 %
3,2 %
Information, kommunikation
1,1 %
3,1 %
3,8 %
Finans, försäkring
0,8 %
1,3 %
2,0 %
Fastighet
1,2 %
1,6 %
1,5 %
Företagstjänster
3,9 %
10,3 %
10,9 %
Myndigheter, försvaret
5,1 %
5,5 %
5,6 %
Utbildning
9,7 %
11,3 %
10,5 %
Vård, omsorg
14,5 %
17,1 %
16,3 %
Personliga tjänster, kultur
4,0 %
4,1 %
4, 3 %
Övrig bransch
1,0 %
0,9 %
1,1 %














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom