Fortsätt till huvudinnehåll

Väderstad - en smältdegel



Det som händer händer i den här korsningen.

 
Vadstena i norr, Boxholm i syd, Ödeshög i sydväst och Mjölby i nordost. Kom inte och säg annat än att Väderstad är en smältdegel i vårt hörn av Östergötland.

Jag tillbringade en förmiddagstimme på orten. I korsningen rullade förbi  någon privatbil, bussen till Ödeshög och en och annan lastbil med adress Väderstad-Verken. Fikade på det mysiga, gammaldags kondiset och spanade mot ICA Nära på andra sidan vägen. Veterinärmottagningen i korset har flyttat någon kilometer söderut och byggnaden står tom.

Jag stiftade bekantskap med Väderstad redan i slutet av 60-talet när ”Slättas lirare” var som bäst och får sedan dess positiva vibbar av orten. Vi återstiftade bekantskapen på senare år när jag var reporter på Corren. Väderstadborna hade inte alltid samma uppfattning som kommunledningen i Mjölby och det blev en och annan verbal sammandrabbning. Ofta handlade tvisterna om simhallen och biblioteket och utfallet blev positivt sett med  Väderstadsbornas ögon. Senare blev det en del besök på Väderstad-Verken vars positiva utveckling på senare år gjort företaget till den tredje största arbetsgivaren i kommunen.

Den stora fabriken.


En förmiddagstimme förpassade mig cirka tio år tillbaka i tiden. På den tiden hade vi en artikelserie som kallades ”En timme i…” Ett bärande inslag i dessa artiklar – medvetet eller omedvetet - var att en äldre medborgare fick frågan hur det var att bo i X-göl? Varvid denne framhöll att det var lugn och ro och vacker natur men att det kunde vara bättre bussförbindelser till stan. En gång gjorde jag bort mig och frågade om man saknade ett systembolag men fick bara en ilsken blick till svar. Det visade sig att den tillfrågade var medlem av en frikyrka. Då var det bara att skrapa med foten, buga och göra en diskret sorti. Fick en del träning på sådana reträtter genom årens lopp.

Om intervjupersonen var tillräckligt gammal brukade han också berätta om hur många anställda bygdens stora gårdar hade när de var som störst. En konkret illustration till landets urbanisering de senaste hundra åren.

Hade vi tur var byn tillräckligt stor för ett konditori. Jag minns två fotografer som aldrig missade ett fikatillfälle, en kvinnlig och en manlig men inga namn. Konditoribesöket hade två syften; dels en fika på arbetsgivarens bekostnad, dels att fixa två användbara pratminus.

Det var det hela för denna gång men risken finns att jag återkommer i ett annat ämne.

Det mysiga fiket.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och