Fortsätt till huvudinnehåll

En gökunge i boet




Häromdagen hamnade en färgglad 16-sidig tidning i brevlådan. Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE) bjuder in till en familjedag 9 april för att fira starten av sitt nya kraftvärmeverk som producerar både fjärrvärme och el. Trots att anläggningen kostar 400 miljoner kr och är den största enskilda investeringen i Mjölbys historia så har nybygget inte väckt särskilt mycket uppmärksamhet. Ja, ni läste rätt – 400 miljoner kr.

Anläggningen dominerar blickfånget på industriområdet trots konkurrens med BT. Byggnaden är 33 meter hög och skorstenen 55 meter. Fast storleken är egentligen ointressant

Reklamtidningen innehåller förutom de sedvanliga miljöflosklerna från kommunfolk och verkställande direktör intressant information om teknik. Mest uppskattar jag den enkla skissen över mittuppslaget som förklarar hur energin i träflis omvandlas till fjärrvärme och el.

Jag saknar annan väsentlig information. Hur har styrelsen resonerat kring ekonomin? Vad händer om kalkylerna spricker och anläggningen inte förmår producera till konkurrenskraftiga priser på marknaden? Då MSE är ett monopolföretag, åtminstone vad det gäller fjärrvärme, finns förstås alla möjligheter att ta ut högre priser av kunderna. Finns det risk att Mjölby kraftvärmeverk blir en gökunge i boet? De frågorna skulle jag vilja ha svar på.

Om boet spricker på kuppen ser jag en möjlig utväg inom ett antal år. Jätten Tekniska Verken tar över majoritetsägandet. TV är redan idag 35-procentig delägare och skulle inte ha några svårigheter att inlemma MSE i sin organisation. Måste kännas skönt att hålla en storebror i handen. Oavsett vem som äger MSE i framtiden kan vi vara säkra på en sak. Fakturorna hamnar i brevlådan en gång i månaden.

Inom kort publiceras MSE:s bokslut för 2015. Då återstår att se om bolaget håller färgen i en för branschen turbulent tid. Den stora satsningen från början av 2000-talet på vindkraft var inte särskilt framgångsrik. I 2014 års bokslut var man tvungna att skriva ner värdet på vindkraften med 14 miljoner kr. Frågan är om bolagets ledning fortsätter på den inslagna vägen. Det tänker jag återkomma till.


Tekniska data:
Årsproduktion 100 GWh fjärrvärme, 45 GWh el.
Anläggningsdata: 10,8 MW. Fjärrvärme 23 MW.
Anläggningen eldar 175 000 kubikmeter skogsflis per år. Under vinterhalvåret kommer det 40-50 lastbilar i veckan.
MSE ägs till 55 procent av Mjölby kommun, Tekniska Verken 35 procent och Motala kommun 10 procent. Enligt en protokollsanteckning jag läst (30/11 2015) funderar Motala kommun på att sälja sin andel.
Styrelseordförande är Cecilia Vilhelmsson(s) som också är kommunstyrelsens ordförande.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och