Fortsätt till huvudinnehåll

Silly season i styrelserummen



Om ni inte redan märkt det pågår något som kallas silly season i hockeyvärlden. Backar, forwards och tränare sätter sina signaturer på feta kontrakt och spekulationerna om vem som hamnar var fyller sportsidorna. LHC mister Jonas Junland och Daniel Rahimi och de skäggen kommer att saknas i Saab Arena i höst. Junland vill ha en marknadsmässig lön i Schweiz och efter att ha sett bilder på hans jättekåk i Ljungsbro förstår jag att bankkontot mår bra av en påfyllning av schweizerfranc. Spelare kommer och går, bara sargen består.

Silly season pågår också i styrelserummen. Christer Mård har aviserat sin avgång efter lång och trogen tjänst som ordförande och valberedningen söker hans efterträdare. Vem kan det bli och vilka krav ställs på den som blir ordförande i residensstadens mest prestigefyllda förening? Han ska naturligtvis kunna skillnaden mellan offside och icing, vara representativ i största allmänhet och ha goda kontakter i näringsliv, kommun och förvaltning. Vana vid hyresförhandlingar är ett plus. Huruvida han också ska träda ner i omklädningsrummet och dra några fräckisar låter jag vara osagt. Resultatkraven är fortsatt höga för inte har väl cluben sänkt ambitionsnivån?

Vem svarar mot de kraven? Min röst faller på Paul Lindvall, f d kommunstyrelseordförande (M), Mjölbypojke och självutnämnd domarexpert. Som ordförande har han fri entré och slipper betala förmånsskatt i efterhand som fallet var för några år sedan. Den moderata politiken till valet 2018 kan han överlåta till Christan Gustavsson. Kom ihåg var ni läste det först.

Några spekulationer om den blivande ordförandens namn har jag inte sett ännu men jag har ett förslag. För tio år sedan, när tidningar som Corren hade gott om pengar, tillsattes så kallade grävargrupper. Reportrar med olika specialiteter och kontakter sattes samman för att avslöja nyheter. Mitt förslag är att Corren placerar den oförtröttlige nyhetsjägaren Per Bergsten tillsammans med politikreportrar som Annika Ekstedt, Per Olsson eller Susanne Hasselqvist för att hitta den nye ordföranden innan årsmötet (bolagsstämman) i juni. Sen är Guldspaden given när Föreningen Grävande Journalister kongressar om ett år.

Ni som läser dessa rader kan förledas tro att jag distanserat mig från hockeyn efter vårens besvikelser men det är fel. I september sitter jag där i min Lamino och svär över misslyckade passningar och onödiga utvisningar eller läser den där hockeybilagan som Corren ger ut tillsammans med en bilförsäljare.
Men innan dess ska IFK Norrköping vinna många matcher och fotbolls-EM avnjutas i samma möbel. Åren går men kärleken till fotboll består.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och