Fortsätt till huvudinnehåll

Varför reagerade inte Mjölby kommun?



Hur kan en överförmyndare missköta sitt uppdrag i 19 år utan att hans uppdragsgivare, Mjölby kommun, reagerat?

Det är den fråga jag ställer mig efter att ha läst igenom den 20-sidiga utredning som Överförmyndarkansliet i Motala gjort och som ligger till grund för polisanmälan mot Leif Eriksson.

En överförmyndare utövar tillsyn över gode män och förvaltares arbete och får aldrig ta på sig gode mannens uppgift och agera för enskilds räkning.
Den andra januari 2015 överfördes samtliga akter från Mjölby till Motala. Då det var stor oreda i papperen innebar det till en början att alla akter måste sorteras, förtecknas, ommärkas och läggas i ett nytt mappsystem,

När själva granskningen tog vid konstaterades stora och allvarliga brister. I många fall har de omyndiga orsakats ekonomisk skada på grund av överförmyndarens beslut eller brist på beslut. Många av hans beslut strider helt mot gällande lagstiftning eller saknar lagstöd. I flera fall har gammal lagstiftning använts vid beslut som därmed inte blivit giltiga. Dokumentationen har också stora brister.

”Istället är grunden för besluten många gånger grundat på överförmyndarens personliga uppfattning och tyckande, ofta i ett tätt samarbete med förordnade ställföreträdare (gode män)” skriver utredaren.

Rapportens författare har också funnit flera fall av starkt jäv. Många av överförmyndarens släktingar och nära grannar har agerat som ställföreträdare och har i många fall fattat avgörande beslut i frågor om arvode, uttag från överförmyndarspärrade konton etc.

Utredaren redogör för en lång rad fall där överförmyndarens beslut varit till ekonomisk nackdel för de omyndiga. I några fall har det handlat om sexsiffriga belopp. På överförmyndarens ansvar ligger också att kontrollera med belastningsregistret eller Kronofogden om en föreslagen ställföreträdare är lämplig som god man. Det finns inte enda handling i akterna som visar att någon sådan lämplighetskontroll gjorts.

Det har också förekommit att överförmyndaren muntligen instruerat banker att häva överförmyndarspärren när släktingar velat göra uttag från den omyndiges konto, vilket också strider mot förvaltningslagen.


Enligt rapporten valde flera gode män att avsluta sina uppdrag när de ställdes inför den nya striktare ordningen i Motala efter första januari 2015. I Mjölby var de vana vid att få sina arvoden direkt i handen efter utförd årsredovisning.

Ingen rolig läsning för någon inblandad men den springande punkten är: Varför har ingen i kommunledningen reagerat tidigare? Eriksson var överförmyndare 1995-2014 och jag minns åtminstone en revisorsanmärkning för dåligt skötta diarier i början av 2000-talet. Om han hade fått stöttning tidigare eller om hans uppdrag avslutats hade kanske dagens pinsamma situation kunnat undvikas. För detta är pinsamt även för Mjölby kommun. Och varför har inte Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för överförmyndaren, reagerat skarpare?

Här får polisen något att sätta tänderna i och utredningen kommer säkert att ta lång tid. Om det sedan räcker för ett åtal, ja det är en fråga för åklagaren.

Leif Eriksson intervjuades i Radio Östergötland på torsdagsmiddagen. Han välkomnade en polisutredning och sa att hans avsikt har inte varit att ställa till oreda.


Om du till äventyrs vill läsa hela rapporten finns den tillgänglig på kommunkansliet. Diarienr 2016:133, diarieplanbeteckning 191.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom