Fortsätt till huvudinnehåll

Fem frågor till Cecilia Burenby

Kraftverket i Mjölby stad


I veckan blev det känt att Mjölby kommun överlåter aktiemajoriteten i MSE till Tekniska Verken i Linköping. Är det en bra eller dålig affär för bolagets ägare, d v s invånarna i Mjölby? Ja den frågan är väl egentligen omöjlig att svara på i dag – svaret ligger nog tio eller femton år framåt i tiden.

Jag har ställt fem raka frågor till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. Här kommer hennes svar.


1)  Blev det nya kraftvärmeverket för en halv miljard den gökunge som välte er ur boet?

Nej både Mjölby kommun och Tekniska verken tycker att investeringen var ett bra beslut. Mjölby är expansivt och det var en nödvändig satsning för att vi ska kunna trygga leverans till dagens men även framtida kunder. Kraftvärmeverket är även en miljösatsning som gör att vi kommer ifrån fossila bränslen.

2) Är detta första steget mot att Tekniska Verken tar över alla aktier?

Nej Mjölby markerar med att stå kvar som ägare till hela 49 procent för att vi även fortsättningsvis vill ha ett stort engagemang och inflytande i bolaget. Ett antal frågor diskuterar vi nu i aktieägaravtalet som skulle behöva total majoritet i styrelsen och stämman för att besluta i.

3) Vad händer med styrelsen? Får Thony Andersson sitta kvar som ordförande?

Nej ordförandeskapet kommer gå till Tekniska verken men Mjölby kommun kommer ha vice ordförandeposten som även kommer sitta i presidiet.

4) Är alla partier i kommunfullmäktige överens om beslutet?

Vi är fortfarande inte helt klara till exempel med aktieägaravtalet, alla partier är informerade men hur alla ställer sig vet inte jag. Vi har fortfarande hela den politiska processen framför oss och jag gissar på att frågan kan komma upp till kommunfullmäktige i mars.

5) Vad betalar Tekniska Verken för era sex procent av aktierna?
Tyvärr offentliggör vi inte priset nu innan aktieägaravtal m.m. är klart så det svaret kan jag inte ge nu. 

Så långt Cecilia. Det nya kraftvärmeverket behövs och det är delägarna eniga om. Men i det pressmeddelande som finns att läsa på MSE:s hemsida kan man lösa: ”MSE har till följd av energibranschens utmaningar, låga energipriser och en tung investeringsperiod med nytt kraftvärmeverk stora utmaningar framför sig för att återfå en för ägarna rimlig lönsamhet”.
Detta betyder i klartext att ägarna inte tjänar tillräckligt med pengar. Därför tror jag att det nya kraftvärmeverket är en tung komponent i beslutet.
Framtidsinvestering

Just nu är elpriserna låga men för tio år sedan var MSE ett mycket lönsamt bolag som tjänade pengar på sina hel- eller delägda kraftverk i Svartån. Vad säger att de goda tiderna inte kan återkomma?

Beslutet är i och för sig inte överraskande. Det finns också andra band mellan bolagen. TV:s nuvarande vice vd Klas Gustafsson var tidigare vd på MSE.

Kan nu Mjölbys kommunledning luta sig tillbaka och konstatera att MSE är i goda händer? Jag vet inte om det är självklart. MSE kanske blir ett dotterbolag bland alla andra hos jätten Gluff-Gluff i residensstaden.

Big är inte alltid beautiful.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står