Fortsätt till huvudinnehåll

Möten med tre legender



Legend är ett missbrukat ord
men dessa tre idrottsprofiler
gör skäl för namnet

Orvar Bergmark (1930-2004) träffade jag i samband med ett reportage om Motalasonen Tomas Törnqvist på Eyravallen i Örebro 1970. Orvar hade lämnat uppdraget som förbundskapten och tränade sitt kära ÖSK. Det var mitt i sommaren och allsvenskan hade uppehåll. Orvar samlade ihop några koner, rullade ut några bollar och sist av alla anlände lagets stora stjärna Thomas Nordahl. Träningstempot var ganska makligt denna eftermiddag.

Orvar morsade vänligt på den unge journalisten och undrade hur läget var på ”Vadstena-Expressen” och berömde Törnas träningsflit och talang. Jag studsade lite över Vadstena-Expressen, kände han till denna lilla tidning i Vadstena, men insåg senare att han gjort Åke Stolts bekantskap. Åke har som bekant ett förflutet på Östgöta-Bladet

Orvar var som bäst i VM 1958 där han fick priset som världens bästa ytterback. Han var född ledare och en auktoritet på planen. Samtida motståndare sa att Orvar dömde matcherna också. Kastade han en blick på domaren vid en misstänkt offsidesituation blåste domaren också.

Efter idrottskarriären fortsatte han som anställd på fritidsförvaltningen i Örebro kommun där han slutade som intendent. Alltid vänlig och prydlig. Vår och höst bar han alltid en ljus poplinrock, modell trenchcoat. Han påminde lite om TV-kommentatorn Göran Zachrisson till utseendet. En stilig karl, garanterat skandalfri.

Orvar Bergmark avled 2004 i Parkinsons sjukdom som han drabbades av redan 1977.
                                                    *

Jag kan inte påstå att jag kände Orvar men med Bengt Zamora Nyholm (1930-2015) hade jag en annan relation. Det var i början av 1990-talet som Zamora dök upp på Mjölby Golfklubb. Många ”grabbar” i min ålder blev nästan gråtfärdiga när de fick syn på IFK-legendaren med klubban i hand.

Fotografen Jalle Asklund och undertecknad bokade snabbt en intervju för klubbtidningen Inspel. Vi spelade en runda och i ärlighetens namn var det mer fotbollssnack än golfsnack. Han var lågmäld och vänlig och jag hade svårt att tänka mig att han någon gång skällt på fumliga backar.

Han berättade bland annat att han var aktuell för VM-truppen 1958 men ratades i sista stund. Åt Kalle Svensson var inget att göra som förstemålvakt. Även ytterhalven Torbjörn Jonsson fick stiga åt sidan och han var bara 22 år gammal.”

”Jag tog petningen med ro men Torbjörn blev nästan knäckt. Uttagningskommittén med Eric Persson, Erik Jonasson, Borås och Nalle Halldén, Norrköping gjorde en del konstigheter. Truppen skulle vara jämnt fördelat över landets olika fotbollscentrum.

Zamora berättade att en bror tjatat på honom att börja med golfen men att han föredrog tennis. När han inte kunde springa mer på grund av ett benbrott började han med golf.

”Jag skulle naturligtvis ha börjat tidigare om jag fått klart för mig hur roligt det är.”

Jag frågade om han åkte till Idrottsparken och tittade på IFK. Nej, det var mycket sällan men det gamla gänget brukar samlas på Bråviken för att spela en runda om året. Det är kul. Fotbollskillar gillar bollar i alla storlekar.

Tidningskollegan Jörgen Auer har berättat att det gick ett sus bland grabbarna från Dagsberg och Ljura när Zamora greppade bollen med en hand och lade upp den för inspark. Hans stora händer, mod och goda fysik var en del av mytbildningen kring hans person.

Han bekräftade att han spelade barhänt som bandymålvakt i IF Älgarna i Härnösand. Handskar var bara i vägen vid snabba utkast förklarade han.

Zamora gjorde Mjölby GK stora tjänster och var dess ordförande några år i början av 2000-talet. Han var en sann idrottsvän som tog tag i ordförandeklubban under en turbulent period i klubbens historia.

Zamora avled i september 2015. Många medlemmar som genom åren lärt känna honom var mycket ledsna över dödsbudet.
                                                    *
Sven Tumba (1931-2011) är ett unikum i svenskt idrottsliv. En glad gamäng vars charm gick hem i alla läger. Ishockeyspelare, fotbollsspelare, vattenskidåkare och golfspelare. På hockeyrinken uppbackad av backprofilerna Roland Stoltz och Lasse Björn. Den trion spred one-liners omkring sig till murvlarnas stora glädje. Timmen Tumba var ett populärt ungdomsprogram i radio.

Någon gång på 80-talet spelade Sven Tumba en pro-amtävling på Motala GK. Han vann 18-hålstävlingen och det första han gjorde efter vinsten var att beställa in en whisky. Uffe Törnell på Motala Tidning och jag gjorde segerintervjun och Tumba var inte direkt svårpratad. Allt var frid och fröjd denna hösteftermiddag på Tuddarp. Vinst, många glada beundrare och en virre på bordet.

Tumba var kanske inte den fantastiska golfspelare som många tror. Han slog långt men hade svårigheter med puttningen. Hans främsta insats låg i att han gjorde golfen känd i ”de breda folklagren” och som arrangör av den första proffstävlingen, SEO, i Sverige. Han överdrev publiksiffrorna å det grövsta vilket sportjournalisterna köpte rakt av. Men försöket att starta en butikskedja för fritidskläder med Arnold Palmer som förebild blev ingen succé.

Första priset i den här tävlingen i Motala var 10 000 kr vilket är blygsamt jämfört med de summor Henrik Stenson spelar in idag. Vem som sponsrade tävlingen minns jag inte men jag tror att livsmedelshandlaren och fastighetsmagnaten Janne Johansson var inblandad. Johansson bodde granne med Tumba i Florida. Tumba gick flera uppvisningsrundor i Motala redan på 1970-talet.

Om de här killarna vore födda 30 år senare skulle de ha startat business av något slag och blivit miljonärer. Sålt målvaktshandskar eller kalsonger eller kokat pasta i någon märkvärdig kastrull. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom