Fortsätt till huvudinnehåll

Möten med tre legenderLegend är ett missbrukat ord
men dessa tre idrottsprofiler
gör skäl för namnet

Orvar Bergmark (1930-2004) träffade jag i samband med ett reportage om Motalasonen Tomas Törnqvist på Eyravallen i Örebro 1971. Orvar hade lämnat uppdraget som förbundskapten och tränade sitt kära ÖSK. Det var mitt i sommaren och allsvenskan hade uppehåll. Orvar samlade ihop några koner, rullade ut några bollar och sist av alla anlände lagets stora stjärna Thomas Nordahl. Träningstempot var ganska makligt denna eftermiddag.

Orvar morsade vänligt på den unge journalisten och undrade hur läget var på ”Vadstena-Expressen” och berömde Törnas träningsflit och talang. Jag studsade lite över Vadstena-Expressen, kände han till denna lilla tidning i Vadstena, men insåg senare att han gjort Åke Stolts bekantskap. Åke har som bekant ett förflutet på Östgöta-Bladet

Orvar var som bäst i VM 1958 där han fick priset som världens bästa ytterback. Han var född ledare och en auktoritet på planen. Samtida motståndare sa att Orvar dömde matcherna också. Kastade han en blick på domaren vid en misstänkt offsidesituation blåste domaren också.

Efter idrottskarriären fortsatte han som anställd på fritidsförvaltningen i Örebro kommun där han slutade som intendent. Alltid vänlig och prydlig. Vår och höst bar han alltid en ljus poplinrock, modell trenchcoat. Han påminde lite om TV-kommentatorn Göran Zachrisson till utseendet. En stilig karl, garanterat skandalfri.

Orvar Bergmark avled 2004 i Parkinsons sjukdom som han drabbades av redan 1977.
                                                    *

Jag kan inte påstå att jag kände Orvar men med Bengt Zamora Nyholm (1930-2015) hade jag en annan relation. Det var i början av 1990-talet som Zamora dök upp på Mjölby Golfklubb. Många ”grabbar” i min ålder blev nästan gråtfärdiga när de fick syn på IFK-legendaren med klubban i hand.

Fotografen Jalle Asklund och undertecknad bokade snabbt en intervju för klubbtidningen Inspel. Vi spelade en runda och i ärlighetens namn var det mer fotbollssnack än golfsnack. Han var lågmäld och vänlig och jag hade svårt att tänka mig att han någon gång skällt på fumliga backar.

Han berättade bland annat att han var aktuell för VM-truppen 1958 men ratades i sista stund. Åt Kalle Svensson var inget att göra som förstemålvakt. Även ytterhalven Torbjörn Jonsson fick stiga åt sidan och han var bara 22 år gammal.”

”Jag tog petningen med ro men Torbjörn blev nästan knäckt. Uttagningskommittén med Eric Persson, Erik Jonasson, Borås och Nalle Halldén, Norrköping gjorde en del konstigheter. Truppen skulle vara jämnt fördelat över landets olika fotbollscentrum.

Zamora berättade att en bror tjatat på honom att börja med golfen men att han föredrog tennis. När han inte kunde springa mer på grund av ett benbrott började han med golf.

”Jag skulle naturligtvis ha börjat tidigare om jag fått klart för mig hur roligt det är.”

Jag frågade om han åkte till Idrottsparken och tittade på IFK. Nej, det var mycket sällan men det gamla gänget brukar samlas på Bråviken för att spela en runda om året. Det är kul. Fotbollskillar gillar bollar i alla storlekar.

Tidningskollegan Jörgen Auer har berättat att det gick ett sus bland grabbarna från Dagsberg och Ljura när Zamora greppade bollen med en hand och lade upp den för inspark. Hans stora händer, mod och goda fysik var en del av mytbildningen kring hans person.

Han bekräftade att han spelade barhänt som bandymålvakt i IF Älgarna i Härnösand. Handskar var bara i vägen vid snabba utkast förklarade han.

Zamora gjorde Mjölby GK stora tjänster och var dess ordförande några år i början av 2000-talet. Han var en sann idrottsvän som tog tag i ordförandeklubban under en turbulent period i klubbens historia.

Zamora avled i september 2015. Många medlemmar som genom åren lärt känna honom var mycket ledsna över dödsbudet.
                                                    *
Sven Tumba (1931-2011) är ett unikum i svenskt idrottsliv. En glad gamäng vars charm gick hem i alla läger. Ishockeyspelare, fotbollsspelare, vattenskidåkare och golfspelare. På hockeyrinken uppbackad av backprofilerna Roland Stoltz och Lasse Björn. Den trion spred one-liners omkring sig till murvlarnas stora glädje. Timmen Tumba var ett populärt ungdomsprogram i radio.

Någon gång på 80-talet spelade Sven Tumba en pro-amtävling på Motala GK. Han vann 18-hålstävlingen och det första han gjorde efter vinsten var att beställa in en whisky. Uffe Törnell på Motala Tidning och jag gjorde segerintervjun och Tumba var inte direkt svårpratad. Allt var frid och fröjd denna hösteftermiddag på Tuddarp. Vinst, många glada beundrare och en virre på bordet.

Tumba var kanske inte den fantastiska golfspelare som många tror. Han slog långt men hade svårigheter med puttningen. Hans främsta insats låg i att han gjorde golfen känd i ”de breda folklagren” och som arrangör av den första proffstävlingen, SEO, i Sverige. Han överdrev publiksiffrorna å det grövsta vilket sportjournalisterna köpte rakt av. Men försöket att starta en butikskedja för fritidskläder med Arnold Palmer som förebild blev ingen succé.

Första priset i den här tävlingen i Motala var 10 000 kr vilket är blygsamt jämfört med de summor Henrik Stenson spelar in idag. Vem som sponsrade tävlingen minns jag inte men jag tror att livsmedelshandlaren och fastighetsmagnaten Janne Johansson var inblandad. Johansson bodde granne med Tumba i Florida. Tumba gick flera uppvisningsrundor i Motala redan på 1970-talet.

Om de här killarna vore födda 30 år senare skulle de ha startat business av något slag och blivit miljonärer. Sålt målvaktshandskar eller kalsonger eller kokat pasta i någon märkvärdig kastrull. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står