Fortsätt till huvudinnehåll

Jag har en dröm

Jag är 68 år och har inte så många drömmar kvar. Idrottsliga alltså. Kanske en CHL-final i fotboll, US Masters och the Open i golf eller en NHL-match. Drömmar som förmodligen inte går att uppfylla av flera skäl. Men jag har också en dröm som är lokalt förankrad. Jag vill se Henrik Stenson uppvisningsspela på min hemmabana, Mjölby.

Jag förmodar att Henrik redan kommit över förlusten av Jerringpriset då han inte gick lottlös från galan. Jag tror han ser med visst överseende på trätan mellan golfanhängare och dem som gillar ridsport. Henrik är nämligen Sveriges störst lysande stjärna efter Zlatan. En världsvan och humoristisk ambassadör för sig själv och sporten. Det tyckte jag han visade i intervjun i SVT:s morgonsoffa i måndags där han tålmodigt besvarade frågor från reportrar som inte var insatta i ämnet. Han var trovärdig när han sa att hans främsta chans till en ny majorvinst var US PGA Open där han gjort bra resultat tidigare och att han inte räknade bort US Masters i april. Det finns goda anledningar att tro på fler nervpirrande timmar framför TV-rutan även 2017.

Perfektionist och träningsmarkoman. Lade ni märke till att han sa ”vi” när hans prestationer kommenterades? Henrik har en caddie, tekniktränare, fystränare och den personliga coachen Torsten Hansson som ser till att han är fysiskt och psykiskt topptrimmad när han står på första tee. Vi är långtifrån den professionella golfen på 70-talet som dominerades av solitära britter som sökte upp puben direkt efter avslutad runda.

Över till min lokala dröm. Henrik på Miskarp gärna tillsammans med Gustav Adell och Andreas Andersson. Hur skulle han attackerade det drygt 300 meter långa trean. Gå direkt på green med sin berömda spoon. Eller attackera green på tolvan med ett mellanlångt järn? Når han 17:e (475 meter) på två slag? Och är greenerna tillräckligt snabba?

Det är sådana frågor som sysselsätter en golfnörd tre månader före säsongsstarten. Detta är naturligtvis en utopi. Ingen svensk sponsor skulle ha ekonomi för en sådan satsning men låt oss kasta alla praktiska och ekonomiska frågor överbord och drömma vidare. Vilken golfpropaganda. Bilköerna skulle stoppa upp trafiken på 32:an och kamerorna skulle smattra. Nytt rekord i selfies.

Eller varför inte en tävling på Vadstena golfbana där jag lärde mig spela golf för drygt 40 år sedan. Så att Henrik får uppleva nöjet att nita en drönare på åttan.

Direkt efter galan flög Henrik till Abu Dhabi för årets första tävling. Om du har tillgång till Viasat Golf kan du redan på torsdag se denne kraftfulle perfektionist i sitt rätta element. Henrik spelar med två andra majorvinnare, Danny Willet och Dustin Johnson.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.