Fortsätt till huvudinnehåll

Jag har en dröm





Jag är 68 år och har inte så många drömmar kvar. Idrottsliga alltså. Kanske en CHL-final i fotboll, US Masters och the Open i golf eller en NHL-match. Drömmar som förmodligen inte går att uppfylla av flera skäl. Men jag har också en dröm som är lokalt förankrad. Jag vill se Henrik Stenson uppvisningsspela på min hemmabana, Mjölby.

Jag förmodar att Henrik redan kommit över förlusten av Jerringpriset då han inte gick lottlös från galan. Jag tror han ser med visst överseende på trätan mellan golfanhängare och dem som gillar ridsport. Henrik är nämligen Sveriges störst lysande stjärna efter Zlatan. En världsvan och humoristisk ambassadör för sig själv och sporten. Det tyckte jag han visade i intervjun i SVT:s morgonsoffa i måndags där han tålmodigt besvarade frågor från reportrar som inte var insatta i ämnet. Han var trovärdig när han sa att hans främsta chans till en ny majorvinst var US PGA Open där han gjort bra resultat tidigare och att han inte räknade bort US Masters i april. Det finns goda anledningar att tro på fler nervpirrande timmar framför TV-rutan även 2017.

Perfektionist och träningsmarkoman. Lade ni märke till att han sa ”vi” när hans prestationer kommenterades? Henrik har en caddie, tekniktränare, fystränare och den personliga coachen Torsten Hansson som ser till att han är fysiskt och psykiskt topptrimmad när han står på första tee. Vi är långtifrån den professionella golfen på 70-talet som dominerades av solitära britter som sökte upp puben direkt efter avslutad runda.

Över till min lokala dröm. Henrik på Miskarp gärna tillsammans med Gustav Adell och Andreas Andersson. Hur skulle han attackerade det drygt 300 meter långa trean. Gå direkt på green med sin berömda spoon. Eller attackera green på tolvan med ett mellanlångt järn? Når han 17:e (475 meter) på två slag? Och är greenerna tillräckligt snabba?

Det är sådana frågor som sysselsätter en golfnörd tre månader före säsongsstarten. Detta är naturligtvis en utopi. Ingen svensk sponsor skulle ha ekonomi för en sådan satsning men låt oss kasta alla praktiska och ekonomiska frågor överbord och drömma vidare. Vilken golfpropaganda. Bilköerna skulle stoppa upp trafiken på 32:an och kamerorna skulle smattra. Nytt rekord i selfies.

Eller varför inte en tävling på Vadstena golfbana där jag lärde mig spela golf för drygt 40 år sedan. Så att Henrik får uppleva nöjet att nita en drönare på åttan.

Direkt efter galan flög Henrik till Abu Dhabi för årets första tävling. Om du har tillgång till Viasat Golf kan du redan på torsdag se denne kraftfulle perfektionist i sitt rätta element. Henrik spelar med två andra majorvinnare, Danny Willet och Dustin Johnson.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och