Fortsätt till huvudinnehåll

Från glödhet till fesljummen
Ordförande i Sveriges illvilligaste fotbollsförening?

Inom journalistiken finns ett begrepp som Correns förre chefredaktör Bertil Torekull lärde mig – Håll grytan kokande. Med detta menade han att mata brasan med små vedträn tills avgörandet i en segdragen och uppmärksammad fråga faller.

Undrar om det inte är sådant som ÅFF:s ordförande Muharrem Demirok praktiserar. I en stort uppslagen artikel i Corren (25 januari) med rubriken ”Hatet och hoten kan få ÅFF-basen att sluta”. Artikeln väckte min uppmärksamhet för vanligen är budskapet att ÅFF är den gulligaste elitföreningen i Sverige där alla är snälla mot varandra och äter lövbiff med pommes på Stallet.

Demirok lägger ut texten för Per Bergsten. Han har aldrig varit med som så mycket hat och hot, illasinnad ryktesspridning och intriger och det med ett språkbruk som skrämmer även en garvad politiker. I nästa månad är det årsmöte och Linköpingspolitikern har ännu inte svarat valberedningen om han ställer upp för omval som ordförande.

Så här mitt i texten har spänningen byggts upp och åtminstone jag väntar mig exempel på dessa magstarka hot. Demirok får den raka frågan: ”Har du själv blivit hotad?” Nej. ”Har någon annan styrelseledamot blivit hotad?” Nej, ingenting som föranlett någon polisanmälan.

Jaha, här faller texten från brännhet till fesljummen. En antiklimax. Demirok kan inte ge ett enda exempel på de hemskheter som ska ha förekommit bakom den blåvita kulissen. En brist på konkretion som gör mig misstänksam.

Fritt fram för konspirationsteorier och här är min. Demirok är osäker på sin ställning i föreningen och sänder med Correns artikel upp en testballong för att prova vart vinden blåser. Kanske finns det motsättningar inom ÅFF av saklig karaktär som inte ens Per Bergsten känner till. Muharrem Demirok är en mästare på att hantera media och han drabbas sällan av oförmånlig publicitet trots många år på en toppost i den då styrande alliansen. Han imponerar även i direktsända intervjuer. En duktig kommunikatör vilket är en förutsättning för att lyckas i politiken.

Dags att knyta ihop säcken. Fortsätter Demirok som ordförande? Mitt grundtips är ja som Putte Kock sa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.