Fortsätt till huvudinnehåll

Från glödhet till fesljummen




Ordförande i Sveriges illvilligaste fotbollsförening?

Inom journalistiken finns ett begrepp som Correns förre chefredaktör Bertil Torekull lärde mig – Håll grytan kokande. Med detta menade han att mata brasan med små vedträn tills avgörandet i en segdragen och uppmärksammad fråga faller.

Undrar om det inte är sådant som ÅFF:s ordförande Muharrem Demirok praktiserar. I en stort uppslagen artikel i Corren (25 januari) med rubriken ”Hatet och hoten kan få ÅFF-basen att sluta”. Artikeln väckte min uppmärksamhet för vanligen är budskapet att ÅFF är den gulligaste elitföreningen i Sverige där alla är snälla mot varandra och äter lövbiff med pommes på Stallet.

Demirok lägger ut texten för Per Bergsten. Han har aldrig varit med som så mycket hat och hot, illasinnad ryktesspridning och intriger och det med ett språkbruk som skrämmer även en garvad politiker. I nästa månad är det årsmöte och Linköpingspolitikern har ännu inte svarat valberedningen om han ställer upp för omval som ordförande.

Så här mitt i texten har spänningen byggts upp och åtminstone jag väntar mig exempel på dessa magstarka hot. Demirok får den raka frågan: ”Har du själv blivit hotad?” Nej. ”Har någon annan styrelseledamot blivit hotad?” Nej, ingenting som föranlett någon polisanmälan.

Jaha, här faller texten från brännhet till fesljummen. En antiklimax. Demirok kan inte ge ett enda exempel på de hemskheter som ska ha förekommit bakom den blåvita kulissen. En brist på konkretion som gör mig misstänksam.

Fritt fram för konspirationsteorier och här är min. Demirok är osäker på sin ställning i föreningen och sänder med Correns artikel upp en testballong för att prova vart vinden blåser. Kanske finns det motsättningar inom ÅFF av saklig karaktär som inte ens Per Bergsten känner till. Muharrem Demirok är en mästare på att hantera media och han drabbas sällan av oförmånlig publicitet trots många år på en toppost i den då styrande alliansen. Han imponerar även i direktsända intervjuer. En duktig kommunikatör vilket är en förutsättning för att lyckas i politiken.

Dags att knyta ihop säcken. Fortsätter Demirok som ordförande? Mitt grundtips är ja som Putte Kock sa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och