Fortsätt till huvudinnehåll

Stora finanser vid Ombergs fot



Om du åker gamla Rv 50 från Vadstena mot Ödeshög passerar du Skedet halvvägs till Ödeshög. Byn är mest berömd för att här placerade Vägverket ut de första övervakningskamerorna i början av 2000-talet och många fortkörare har fått lätta på lädret.

 I ett av de sista husen på vänster hand bor Bo Calvanelli.

Bo vem?

Om vi säger Bo Johansson och Obol Invest kanske du minns. Finanshärvan med ursprung i Norrbotten där 100 miljoner försvann och som blev en följetong på sportsidorna för bland dem som förlorade mycket pengar fanns flera kända hockeyspelare med anknytning till Luleå. Mikael Renberg var en. Det var meningen att Obol skulle få spelarnas pensionspengar att växa.

Det granskande radioprogrammet Kaliber berättade om Obol-affären i tisdags. Obol Invests affärsidé var enkel. Genom generösa sponsorskap kom Obols säljare i kontakt med spelarna och framförallt klubbarnas nätverk av sponsorer. Det var hos LKAB och andra tunga sponsorer de stora pengarna fanns. När Kaliber och Norrbottenskuriren började skriva kritiskt blev utförsbacken brant och konkursen var ett faktum.


Kalibers program är fyllt med förklaringar från polis och åklagare till varför ingen ställdes inför rätta. Bo Calvanelli förhördes två gånger på svenska ambassaden i Bryssel men var varken anhållen eller häktad. Så småningom lades utredningen ner. Polisens utredare var förvånad över det lättsinne placerarna visade när de genom en namnteckning överlät förvaltningen av flera miljoner till en okänd person. Det är inte första gången en utredning av liknande affärer rinner ut i sanden.

Två förklaringar har Calvanelli levererat. 40 miljoner ska ha försvunnit sedan en släkting till Calvanellis kompanjon börjat umgås med en rysk oligark och en stor summa ska samma person ha bränt i ett misslyckat spanskt fastighetsprojekt. Ingen av Calvanellis förklaringar har Kalibers reportrar haft möjlighet att kontrollera.

Min gamla arbetskamrat från Correns Mjölbyredaktion, Christian Ströberg, har för Kalibers räkning intervjuat Bo Calvanelli. Christian medger att han inte blev mycket klokare efter mötet med Malmbergssonen. Vart de 100 miljonerna tog vägen är och förblir en gåta.

När jag ber Christian om ett slutomdöme säger han så här: ” Det var ju lite som ett pyramidspel. Så länge det kom pengar in gick det bra och då kunde de betala ut. Men när Kaliber och Norrbottens Kuriren började ifrågasätta och peka på tveksamheter drog investerare öronen åt sig och ville ha pengarna åter. Då brast det.”

”Ja Renberg var en av många hockeylirare. Har sett en lista på många namn. Och somliga som investerade i Obol satsade inte ”skattade slantar”. Blåst av kompanjonen? Ja, det hävdar han ju. Men jag har inte svaret. Tyvärr. Det finns många, många frågetecken i historien om Obol. Och kring huvudpersonen.” 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och