Fortsätt till huvudinnehåll

Stora finanser vid Ombergs fotOm du åker gamla Rv 50 från Vadstena mot Ödeshög passerar du Skedet halvvägs till Ödeshög. Byn är mest berömd för att här placerade Vägverket ut de första övervakningskamerorna i början av 2000-talet och många fortkörare har fått lätta på lädret.

 I ett av de sista husen på vänster hand bor Bo Calvanelli.

Bo vem?

Om vi säger Bo Johansson och Obol Invest kanske du minns. Finanshärvan med ursprung i Norrbotten där 100 miljoner försvann och som blev en följetong på sportsidorna för bland dem som förlorade mycket pengar fanns flera kända hockeyspelare med anknytning till Luleå. Mikael Renberg var en. Det var meningen att Obol skulle få spelarnas pensionspengar att växa.

Det granskande radioprogrammet Kaliber berättade om Obol-affären i tisdags. Obol Invests affärsidé var enkel. Genom generösa sponsorskap kom Obols säljare i kontakt med spelarna och framförallt klubbarnas nätverk av sponsorer. Det var hos LKAB och andra tunga sponsorer de stora pengarna fanns. När Kaliber och Norrbottenskuriren började skriva kritiskt blev utförsbacken brant och konkursen var ett faktum.


Kalibers program är fyllt med förklaringar från polis och åklagare till varför ingen ställdes inför rätta. Bo Calvanelli förhördes två gånger på svenska ambassaden i Bryssel men var varken anhållen eller häktad. Så småningom lades utredningen ner. Polisens utredare var förvånad över det lättsinne placerarna visade när de genom en namnteckning överlät förvaltningen av flera miljoner till en okänd person. Det är inte första gången en utredning av liknande affärer rinner ut i sanden.

Två förklaringar har Calvanelli levererat. 40 miljoner ska ha försvunnit sedan en släkting till Calvanellis kompanjon börjat umgås med en rysk oligark och en stor summa ska samma person ha bränt i ett misslyckat spanskt fastighetsprojekt. Ingen av Calvanellis förklaringar har Kalibers reportrar haft möjlighet att kontrollera.

Min gamla arbetskamrat från Correns Mjölbyredaktion, Christian Ströberg, har för Kalibers räkning intervjuat Bo Calvanelli. Christian medger att han inte blev mycket klokare efter mötet med Malmbergssonen. Vart de 100 miljonerna tog vägen är och förblir en gåta.

När jag ber Christian om ett slutomdöme säger han så här: ” Det var ju lite som ett pyramidspel. Så länge det kom pengar in gick det bra och då kunde de betala ut. Men när Kaliber och Norrbottens Kuriren började ifrågasätta och peka på tveksamheter drog investerare öronen åt sig och ville ha pengarna åter. Då brast det.”

”Ja Renberg var en av många hockeylirare. Har sett en lista på många namn. Och somliga som investerade i Obol satsade inte ”skattade slantar”. Blåst av kompanjonen? Ja, det hävdar han ju. Men jag har inte svaret. Tyvärr. Det finns många, många frågetecken i historien om Obol. Och kring huvudpersonen.” 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står