Fortsätt till huvudinnehåll

Rond 4 i Rosornas krig



Motalatåge - först står det...


Ni har väl noterat att rond 4 i Rosornas krig utspelas på ett fiktivt järnvägsspår – ett triangelspår som skulle förkorta restiden mellan Motala och Linköping med tio minuter.

Motalas ks-ordförande Camilla Egberth(S) lanserade idén i ett debattinlägg för ett par veckor sedan. Hon fick mothugg direkt av partikamraten Jörgen Oskarsson, kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby. Han konstaterade att det strider mot det kommunala planmonopolet. Mjölby går aldrig med på ett förslag som politikerna betraktar som fientligt.

Camilla Egberth återkom med en ny debattartikel i måndags denna gång uppbackad av gruppledarna från respektive parti dock utan att nämna det kommunala planmonopolet.

Dags för rond 4 i dagens Corren med Oskarsson vid pennan. Om jag vore lagd för dramatiska formuleringar, vilket jag sällan är, skulle jag kalla Oskarssons inlägg för ett lustmord på kollegan i nordväst. Om man är snäll kan man säga att Mjölbypolitikern, som har 13 års erfarenhet som kommunstyrelsens ordförande, tar sin relativt oerfarna kollega i örat.

Hör bara: ”I sitt inlägg den 20 mars berör de dock inte min tyngsta invändning mot förslaget: det kommunala planmonopolet gör det omöjligt för Motala att driva igenom ett förslag som Mjölby betraktar som fientligt. Det är en gåta för mig och att Camilla Egberth och övriga gruppledare inte har innebörden av gällande lagstiftning klar för sig”.

Och vidare: ”När man tar politisk strid är det klokt att först ta in relevanta fakta och sedan sortera argumenten. Camilla Egberth har varken gjort det ena eller andra. Om hon hade tagit del av vår översiktsplan för Mjölby så skulle hon noterat att det område som Motala tänker sig triangelspåret på är markerat som riksintresse för naturvård. Det är geologiska formationer som från istiden som motiverar skyddet”.

”Misstaget kunde ha undvikits om man tagit kontakt med ledningen i Mjölby för att få rätt information. Det har man inte gjort utan istället drivit frågan via nyhetsartiklar och debattinlägg i media i snart ett års tid. Ett triangelspår är ett hot inte bara mot Mjölbys utveckling. Det skulle även drabba resande från Boxholm och Tranås och de som pendlar mellan Motala och Mjölby. Det är naivt att tro att den politiska ledningen i Mjölby stillatigande skulle acceptera detta" skriver Jörgen Oskarsson.

... sen går det.

Intressant utveckling av den politiska retoriken. Efter många år som kommunreporter I Mjölby vet jag att det är väldigt sällan som det största partiet bråkar offentligt utan traditionen är att debattera bakom lyckta dörrar.

Återstår att se om det blir någon femte rond i ordkriget. Bollen ligger hos Camilla Egberth om hon vill fortsätta att rita om järnvägsnätet i Östergötland.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och