Fortsätt till huvudinnehåll

Kalla fötter hos ModeraternaJag har under de sju åren med bloggen ofta haft anledning till att skriva om ekonomiska relationer mellan idrottsklubbar och kommuner. Frågan är högaktuell igen sedan Piraterna i Motala fått respass ur elitserien.

Klubben har två miljonlån varav det äldsta gavs 2010 på fördelaktiga villkor. Lånen har gett moderata fullmäktigeledamoten Mikael Lindgren Palmgren kalla fötter. Så här sade han till MVT i tisdagsnumret om det senaste lånet.

”– Jag gillar Piraterna, men det lånet är på 15 år. Det är ju ingen som vet om Piraterna är en elitklubb så länge. Och om de inte är en elitklubb längre, hur ska de då kunna betala lånen? Pengarna är ju redan utbetalda och lär ju vara förbrukade, säger han.

Han lyfte frågan inom Alliansen, men säger att han inte fick gehör. Oppositionsråd Caroline Unéus (M) säger att hon inte kommer ihåg om det var några invändningar, men att den stora frågan för dem var att se till att det senaste lånet inte skulle bli räntefritt.”

Jag minns hur diskussionerna gick 2010 när det första miljonlånet beviljades. Då kommenterade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Eva Isaksson Ribers (M) Piraternas låneansökan i Corren.(Hon är bortgången idag).

”Vi har gott om likvida medel och att det vore förskräckligt om ett elitlag skulle försvinna på grund av en tillfällig likviditetssvacka”.

Jag måste erkänna att jag hajade till inför hennes uttalande. Jag har bevakat kommunalpolitik i västra länsdelens kommuner i 30 år och har aldrig tidigare hört någon ledande politiker oavsett partifärg tillstå att kommunen har gott om pengar. Jag skrev då ett blogginlägg med rubriken ”Gillar Eva Isaksson-Ribers doften av etanol?” som blev mycket läst (1805 läsare).

Elitidrott och ekonomi är en riskfylld blandning och vem hade trott att det tippade topplaget Piraterna skulle få lämna elitserien efter en misslyckad säsong? Kommer klubben tillbaka i den högsta serien? Ja, det beror på energin och tågan i klubbens styrelserum. Finns det möjlighet att än en gång mobilisera sponsorer och publik till Duntis för ett återtåg. Önskvärt är att ordföranden träder fram, pekar med hela handen och skapar en positiv framtidstro trots den svarta kvällen i Målilla. MVT:s Jens Bollius påpekar att klubben har många supportrar – i medgång.

Om Piraterna inte återkommer till elitserien så lär åtminstone undertecknad sakna underhållningen framför teveapparaten på tisdagskvällarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp