Fortsätt till huvudinnehåll

Sjöutsikt från altanenMöte i monsunen. Nja, kanske att ta i.

Vad har sjöarna söder om Linköping att erbjuda en sommardag? Förvånansvärt mycket är svaret efter några timmar på Järnlunden och Åsunden.

Skummet yr om stäven när vi styr söderut på ett par av de sjöar som ingår i Kinda kanals sjösystem. Vi startar i Järnlundens norra del, hoppar över gösfisket vid Bromön och beundrar vackert belägna hus på stränderna, alltifrån pittoreska små stugor och ordinära villor till herresäten som skulle platsa i Gods och Gårdar. Vi passerar snabbt över de stora ytorna för att sänka hastigheten vid de trånga passagerna. Det är förvånansvärt gott om plats trots att vi bara är en vecka in i augusti.

Vi passerar det smala sundet innan gräddhyllan Rimforsa och nu är vi inne i Åsunden. Det slår mig att antalet bostäder minskar ju längre söderut vi går. Den mörkgröna fonden av barrskog är obruten och det är inte så lite Norrlandskänsla över södra Östergötlands skogar. Vi påminns om att Kinda kanal inte byggdes för turism och rekreation (1865-71) utan som en transportled för timmer och jordbruksprodukter till den växande residensstaden i norr.
 
Rimforsa småbåtshamn.
Vid Råsö bro gör vi halt, slår av motorn och driver med vinden en stund tills hungern gör sig påmind. Långsamt vänder vi norrut med vinden i ryggen och återupplever naturscenerierna ur en annan vinkel. Paus för lunchbuffé på Rimforsa Strand. 50-talets matlagning på spritkök är historia. Vi har det bra.


PS
Ni känner väl till det nya spännande spelet Gissa taxeringsvärdet? Med hjälp av husets storlek, läge intill vatten, antalet bilar på uppfarten och båtens storlek och skick gissar du taxeringsvärdet. Möjligen kan en stor gasolgrill av rätt märke ge en pluspoäng liksom utformningen av altanen. Insinuanta kommentarer om svartbygge ge minuspoäng. Spelet har framtidspotential och väntas överträffa antalet utövare av pokemon. Kom ihåg var ni såg det först.
DS

 
Båtförvaringens motsvarighet till carport? Sedumtak och allt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika