Fortsätt till huvudinnehåll

Sälj inte skinnet förrän björnen är skjuten

Magnus- blivande statsråd?Ödeshögs riksdagsman Magnus Oscarsson (KD) är ingen blyg gosse. Han är inne på sin första mandatperiod i riksdagen men har önskemål att bli landsbygdsminister vid ett eventuellt regeringsskifte nästa år. Det är ovanligt att en politiker är så rättfram med sina framtidsplaner.

Han gör sitt utspel i tidningen lantmannen.nu (9) som skrivit ett stort uppslaget porträtt av den f d köttbonden och slöjdläraren. Oscarson ska ändra på mycket i svensk jordbrukspolitik om han kommer till toppen på departementet men övertygar inte reportern Sara Johansson på alla punkter om sina kunskaper. Om drömmen går i uppfyllelse gör han en blixtkarriär för idag är han bara suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.

Hans upphöjelse till statsråd förutsätter tre saker:

1) Kristdemokraterna klarar fyraprocentsspärren och förblir ett riksdagsparti. Inte självklart.

2) Alliansen vinner valet vilket också är en öppen fråga.

3) KD övertygar M, L och C om förträffligheten om sin kandidat. Jag har svårt att tänka mig att C frivilligt släpper ifrån sig den posten.

Hur var det dåvarande centerledaren Gunnar Hedlund uttryckte sig för ett antal år sedan? ”Sälj inte skinnet förrän björnen är skjuten”.
                                                    *

Nu till en helt annan sak. Skådespelerskan Birgitta Ulfsson har dött vid 89 års ålder. Den finlandssvenska aktrisen hade en lång och framgångsrik karriär på båda sidor om Östersjön. I Sverige slog hon igenom i Muminmamman där hon spelade modern till sin make Lasse Pöysti som var Mumintrollet.

Hur många minns att hon har en anknytning till Boxholm? 1982 spelade hon huvudrollen i Indiankojan som var SVT:s stora satsning på barn- och ungdomsfilm det året. Merparten spelades in i Boxholm och teamet tillbringade flera veckor på orten den sommaren.

Corren var naturligtvis på plats och det var första gången jag hade en helsida på sidan 3 som var den tidens stora reportagesida med god hjälp av fotografen Sven Fransson. Birgitta Ulfssons finlandssvenska accent hördes över alla andra under inspelningspauserna. Andra kända skådespelare var Pontus Gustafsson, Carl Ivar Nilsson, Tomas Norström. Viveka Seldahl och Torsten Wahllund. Ingen dålig laguppställning. Hela gänget hade kul om kvällarna också och tillbringade rätt mycket tid i en villa i Fällhagen.

Inspelningsfolket gjorde om Storgatan något. En damfrisering mitt emot Correns redaktion på Storgatan 25 förvandlades till systembolag på utsidan. Ingen plockade ner gröna skylten efter inspelningen och långt in på hösten ställde den till med förvecklingar för en förbipasserande Stockholmare en fredagseftermiddag. Hur han än ryckte i dörren förblev den stängd. Jag förklarade att skylten bara var fejk och några starkvaror fanns inte där. Han tittade misstroget på mig och undrade om jag var en IOGT-are som missunnade honom en fredagskvarting. ”Du får åka till Mjölby” sa jag och han hoppade in i Opeln och fräste vidare norrut. Det var minst en tegelsten på den gaspedalen.

Såvitt jag minns genomförde SVT inspelningen utan s k produktionsstöd från Boxholms kommun.

Fejkade lokalen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.