Fortsätt till huvudinnehåll

Din backswing är längre än du tror



En bild från 2009 men fortfarande lika vacker. Ja, banan alltså.


Vi skriver den 14 oktober och säsongen närmar sig det obönhörliga slutet. Som vanligt finns både positiva och negativa inslag i summeringen. Till det senare hör att Tranås lämnar alliansen.

Det var det besked som framfördes från styrelsen vid säsongens slut. Så här beskriver Mjölbys ordförande Per Borthen beslutet i månadsbrevet.

”Tranås har under året genomfört en rådgivande enkätundersökning bland medlemmarna, som visar att medlemmarna är positiva till samarbetet. Trots detta har styrelsen i Tranås GK beslutat att lämna alliansen med motiveringen att man vill öka tillgängligheten för egna medlemmar och betalande greenfeegäster.”

Öka tillgängligheten för betalande greenfeegäster… jag är inte helt övertygad om att greenfeegästerna kommer att strömma till i stor mängd. Tranås är inte längre den kvalitetsbana som vi minns för 15-20 år sedan.

Enligt Per Borthen ska kvarvarande kvartett arbeta för att hitta en ny klubb som ersätter Tranås. Jag hoppas att Vadstena bjuds in i gemenskapen. Mina motiv är rent egoistiska. Det var på Hagalund jag började spela 1972 och var kvar i tio år och där har jag några golfkompisar kvar. Banan har utvecklats sedan dess både storleks- och kvalitetsmässigt. Det är alltid lika inspirerande att spela Vadstena.

Tankar på närmare samarbete har funnits länge. I mitten av 1990-talet var jag redaktör för Mjölbys klubbtidning Inspel och föreslog att vi skulle ha ett långtgående samarbete med Motala och Vadstena. Bara Motala nappade och vi kom överens om att spela på varandras banor för en hundring. Vadstena var kallsinnigt till förslaget. Därför blev det en glad överraskning när Alliansen presenterades drygt tio år senare av dåvarande ordföranden Zamora Nyholm.

Ett samarbete mellan så många parter är naturligtvis knepigt och har man krav på millimeterrättvisa är det omöjligt att åstadkomma. Det verkar som om respektive klubbledning tror att den egna banan tar emot flest gratisspelare och att ett fåtal av de egna medlemmarna utnyttjar samma möjlighet på samarbetsbanorna. Om det stämmer vet jag inte.

Tranås är inte den första som lämnat Alliansen. Söderköping stack för några år sedan efter att ha velat fram och tillbaka och nu har man slagit ihop sina påsar med Klinga. Får se hur länge det äktenskapet håller. Så här lite på håll ser det ut som om Motala, Mjölby och Vreta är den hårda kärnan i det nuvarande samarbetet.

Så här års är banorna präglade av höstrusket och senaste numret av Svensk Golf är fylld med annonser för Long Stay i Spanien eller Portugal. Ett annat glädjeämne är Anna Nordqvists majorvinst i Evian som jag tyckte försvann något i mediabruset.

Hösttouren väntar den 23 och 24 oktober innan det är dags att packa ihop för säsongen. Innan dess levererar jag den vanliga förmaningen: var rädd om kristallkronan. Din backswing är längre än du tror.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och