Fortsätt till huvudinnehåll

Hemmavinst på Björkudden

Illustration: Börje Matthiasson



 Vi säger grattis till Göta Stenhus som vann markanvisningstävlingen om södra Björkudden. Det vinnande förslaget innehåller 54 hyresrätter i låga hus.

Om man använder idrottstermer kan man kalla det en hemmavinst för Göta Stenhus är ett Mjölbyföretag och vd/ägare Karl-Johan Johansson har rötterna i välkända företagarfamiljen Johansson på Bleckenstad gård. I teamet ingår också arkitekten Börje Mathiasson som tidigare var stadsarkitekt i Mjölby många år.

Södra Björkudden kanske inte alla Mjölbybor har klart för sig var det ligger men det handlar om platsen för Länkens tidigare lokaler. En del av det stora byggprojektet Svartå strand. Det var ett smart drag att placera lägenheterna i låga hus eftersom den hittillsvarande bebyggelsen domineras av förhållandevis höga hus.

Göta Stenhus är en uppstickare i byggbranschen som tidigare byggt fem kedjehus strax norr om det nuvarande området. Bolaget har byggt villor på Sörby, bygger kedjehus och hyreslägenheter på samma område samt lägenheter på Drottningmarken i Vadstena och har visat intresse för att bygga på Östra Olofstorp i Mantorp. Göta Stenhus bygger i lättbetong.

Skissen som publiceras i Corren (24/10) är tilltalande men jag tror inte på bryggan vid åstranden förrän jag ser den. Jag sätter frågetecken för hyresnivåerna; 7 425 kr för en tvåa och 12 600 kr för en fyra. För en månadskostnad på 12 000 kr kan du bo i eget hus i Mjölby om inte kraven på storlek och komfort är alltför höga. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (s) tycktes inte bekymra sig nämnvärt över detta utan bjöd på kommunal tårta och fotograferade vinnarna. Byggstarten beräknas till 2018.


Än en gång en eloge till kommunledningen som är på väg att förvandla detta ruffiga gamla industriområde till ett modernt bostadsområde. Avskilt men ändå mitt i stan.

I det här sammanhanget kan jag inte låta bli att fundera över vart gamlingarna i byggbranschen tagit vägen. När jag flyttade till Mjölby på 1980-talet var Egirs Bygg och Göran Lövgren Bygg störst på småhus. Många av ledning och anställda var golfspelare och byggkonjunkturens växlingar kunde avläsas i antalet reklambollar som hittades i ruffen.

Göran Lövgren Bygg gick i konkurs i början av 1990-talet och efterföljaren Håkan Ströms Bygg AB är numera inlemmat i Åhlin & Ekeroths koncern i Linköping. Egirs lever vidare men syns sällan till i sådana här sammanhang och var inte en av de fyra byggare som lämnat in förslag till kommunen.

Schaktningarna har börjat. Länkens kåk t v.

Om ni dubbelklickar på bilderna får ni se dem i större format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom