Fortsätt till huvudinnehåll

Hemmavinst på Björkudden

Illustration: Börje Matthiasson Vi säger grattis till Göta Stenhus som vann markanvisningstävlingen om södra Björkudden. Det vinnande förslaget innehåller 54 hyresrätter i låga hus.

Om man använder idrottstermer kan man kalla det en hemmavinst för Göta Stenhus är ett Mjölbyföretag och vd/ägare Karl-Johan Johansson har rötterna i välkända företagarfamiljen Johansson på Bleckenstad gård. I teamet ingår också arkitekten Börje Mathiasson som tidigare var stadsarkitekt i Mjölby många år.

Södra Björkudden kanske inte alla Mjölbybor har klart för sig var det ligger men det handlar om platsen för Länkens tidigare lokaler. En del av det stora byggprojektet Svartå strand. Det var ett smart drag att placera lägenheterna i låga hus eftersom den hittillsvarande bebyggelsen domineras av förhållandevis höga hus.

Göta Stenhus är en uppstickare i byggbranschen som tidigare byggt fem kedjehus strax norr om det nuvarande området. Bolaget har byggt villor på Sörby, bygger kedjehus och hyreslägenheter på samma område samt lägenheter på Drottningmarken i Vadstena och har visat intresse för att bygga på Östra Olofstorp i Mantorp. Göta Stenhus bygger i lättbetong.

Skissen som publiceras i Corren (24/10) är tilltalande men jag tror inte på bryggan vid åstranden förrän jag ser den. Jag sätter frågetecken för hyresnivåerna; 7 425 kr för en tvåa och 12 600 kr för en fyra. För en månadskostnad på 12 000 kr kan du bo i eget hus i Mjölby om inte kraven på storlek och komfort är alltför höga. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (s) tycktes inte bekymra sig nämnvärt över detta utan bjöd på kommunal tårta och fotograferade vinnarna. Byggstarten beräknas till 2018.


Än en gång en eloge till kommunledningen som är på väg att förvandla detta ruffiga gamla industriområde till ett modernt bostadsområde. Avskilt men ändå mitt i stan.

I det här sammanhanget kan jag inte låta bli att fundera över vart gamlingarna i byggbranschen tagit vägen. När jag flyttade till Mjölby på 1980-talet var Egirs Bygg och Göran Lövgren Bygg störst på småhus. Många av ledning och anställda var golfspelare och byggkonjunkturens växlingar kunde avläsas i antalet reklambollar som hittades i ruffen.

Göran Lövgren Bygg gick i konkurs i början av 1990-talet och efterföljaren Håkan Ströms Bygg AB är numera inlemmat i Åhlin & Ekeroths koncern i Linköping. Egirs lever vidare men syns sällan till i sådana här sammanhang och var inte en av de fyra byggare som lämnat in förslag till kommunen.

Schaktningarna har börjat. Länkens kåk t v.

Om ni dubbelklickar på bilderna får ni se dem i större format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika