Fortsätt till huvudinnehåll

Hemmavinst på Björkudden

Illustration: Börje Matthiasson Vi säger grattis till Göta Stenhus som vann markanvisningstävlingen om södra Björkudden. Det vinnande förslaget innehåller 54 hyresrätter i låga hus.

Om man använder idrottstermer kan man kalla det en hemmavinst för Göta Stenhus är ett Mjölbyföretag och vd/ägare Karl-Johan Johansson har rötterna i välkända företagarfamiljen Johansson på Bleckenstad gård. I teamet ingår också arkitekten Börje Mathiasson som tidigare var stadsarkitekt i Mjölby många år.

Södra Björkudden kanske inte alla Mjölbybor har klart för sig var det ligger men det handlar om platsen för Länkens tidigare lokaler. En del av det stora byggprojektet Svartå strand. Det var ett smart drag att placera lägenheterna i låga hus eftersom den hittillsvarande bebyggelsen domineras av förhållandevis höga hus.

Göta Stenhus är en uppstickare i byggbranschen som tidigare byggt fem kedjehus strax norr om det nuvarande området. Bolaget har byggt villor på Sörby, bygger kedjehus och hyreslägenheter på samma område samt lägenheter på Drottningmarken i Vadstena och har visat intresse för att bygga på Östra Olofstorp i Mantorp. Göta Stenhus bygger i lättbetong.

Skissen som publiceras i Corren (24/10) är tilltalande men jag tror inte på bryggan vid åstranden förrän jag ser den. Jag sätter frågetecken för hyresnivåerna; 7 425 kr för en tvåa och 12 600 kr för en fyra. För en månadskostnad på 12 000 kr kan du bo i eget hus i Mjölby om inte kraven på storlek och komfort är alltför höga. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (s) tycktes inte bekymra sig nämnvärt över detta utan bjöd på kommunal tårta och fotograferade vinnarna. Byggstarten beräknas till 2018.


Än en gång en eloge till kommunledningen som är på väg att förvandla detta ruffiga gamla industriområde till ett modernt bostadsområde. Avskilt men ändå mitt i stan.

I det här sammanhanget kan jag inte låta bli att fundera över vart gamlingarna i byggbranschen tagit vägen. När jag flyttade till Mjölby på 1980-talet var Egirs Bygg och Göran Lövgren Bygg störst på småhus. Många av ledning och anställda var golfspelare och byggkonjunkturens växlingar kunde avläsas i antalet reklambollar som hittades i ruffen.

Göran Lövgren Bygg gick i konkurs i början av 1990-talet och efterföljaren Håkan Ströms Bygg AB är numera inlemmat i Åhlin & Ekeroths koncern i Linköping. Egirs lever vidare men syns sällan till i sådana här sammanhang och var inte en av de fyra byggare som lämnat in förslag till kommunen.

Schaktningarna har börjat. Länkens kåk t v.

Om ni dubbelklickar på bilderna får ni se dem i större format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.